Suomessa on ennätysmäärä piensijoittajia ja uusia pörssiyrityksiä: "Monet megatrendit kannustavat"

Ennätysmäärä uusia yrityksiä hakeutui tänä vuonna pörssiin, muun muassa pörssikurssien nousun takia. Piensijoittajia on myös ennätyksellisen paljon nyt, kun pörssivuosi loppuu.

Suomessa on tällä hetkellä 940 000 piensijoittajaa, kertoo Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri MTV Uutisille.

– Koskaan aikaisemin ei ole ollut näin monta suomalaista, jotka omistavat pörssiosakkeita. Koko ajan tulee uusia sijoittajia ja se on hieno uutinen.

Launasmeren mukaan sijoittajien ikäprofiili on muuttunut.

– Erityisesti sijoittaminen kiinnostaa nuoria ja näyttää siltä, että jo opiskeluvaiheessa aloitetaan pörssiosakkeiden omistaminen.

Nuorten lisäksi myös naiset ovat innostuneet sijoittamisesta. Piensijoittajista noin kolmannes on nykyään naisia. 

Suomalaisilla enemmän säästöjä koronan takia

Osakesäästötili ja 2020 kevään pörssikurssien lasku ovat osasyitä sille, että yhä useampi suomalainen on kiinnostunut sijoittamisesta. Koronan takia suomalaisilla on myös enemmän rahaa säästössä.

– Rahaa on jäänyt säästöön, kun koronan takia ei olla päästy matkustamaan eikä käyttämään palveluita. Toisaalta kun ollaan enemmän kotona laitteiden ääressä, sijoittaminen on sellaista, mitä pystyy tekemään omalla puhelimella tai tietokoneella, Lounasmeri toteaa. 

Lounasmeri näkee myös, että suomalaisten kiinnostus sijoittamiseen on tullut jäädäkseen.

– Se, että ihmiset ovat huolestuneita ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta saa myös heidät kiinnostumaan omistamisesta ja omistamalla vaikuttamisesta. Nähdään, että monet megatrendit ikään kuin kannustavat sijoittamisen pariin. 

Ennätysmäärä uusia pörssiyrityksiä

Myös ennätysmäärä uusia yrityksiä on hakeutunut pörssiin ja tästä Lounasmeri iloitsee erityisen paljon.

– Tässä varmasti näkyy osakekurssien nousu. Eli silloin kun markkina-arvostukset ovat hyviä, yritysten kannattaa hakeutua pörssiin. Viime vuonna koronan takia joiltakin yrityksiltä tämä siirtyi. 

– On hyvä merkki, että yritykset haluavat kasvua ja kaipaavat siihen rahoitusta, Lounasmeri kiteyttää.

Lue myös:

    Uusimmat