Uutisaamussa keskusteltiin sijoittamisbuumista Mimmit sijoittaa -median johdolla.
Uutisaamun vieraat Mimmit sijoittaa -median toimitusjohtaja Pia-Maria Nickström ja päätuottaja Hanna Tikander puhuivat sijoittamisesta ja jakoivat myös vinkkejä sijoittamisesta kiinnostuneille.
Heidän mukaansa moni voi alkuun suhtautua sijoittamiseen epävarmasti. Se on ihan luonnollista.
– Ei ihan tiedetä, mistä lähteä liikkeelle ja mistä sitä tietoa löytää, Nickström toteaa.
Moni myös pelkää rahojen menettämistä. Sanotaan, ettei kannata sijoittaa sellaisia rahoja, mitä ei ole vaaraa menettää. Nickström uskoo, että tästä syntyy mielikuva, että rahojen menettäminen on sijoittamisessa suuri todennäköisyys.
– Ihmiset ajattelevat, että sijoittaminen on vaikeaa. Luullaan, että pitäisi olla paljon tietoa tai rahoitusajan koulutus. Ikään kuin se olisi vain tietyille henkilöille mahdollista, Tikander lisää.
Yllä olevalla videolla Nickström ja Tikander antavat käytännön vinkit piensijoittajille ja aloittelijalle sijoittamisessa alkuun pääsemiseen.
Lue myös: Paljonko rahaa suomalaisella pitää olla, että hän on "rikas"? Selvitimme: "Kun ei enää pysty miljoonan tarkkuudella sanomaan, montako miljoonaa omistaa..."
"Hyvät rahataidot kuuluvat kaikille"
Nickström muistuttaa, että on olemassa tiettyjä lainalaisuuksia, joihin on hyvä tutustua ennen kuin alkaa sijoittamaan rahojaan pörssiin.
– Esimerkiksi riskituottosuhde ja kustannustietoisuus ja korkoa korolle -ilmiö, hän vinkkaa.
Tietoa löytyy Pörssisäätiön sivuilta. Mimmit sijoittaa -median tarkoitus on myös välittää tietoa ja tietoisuutta helposti lähestyttävällä tavalla.
– Nykyisin sijoittamisestakin löytyy tietoutta kaikille erilaisille oppijoille, Tikander sanoo.
Kirjoitettujen teosten lisäksi nykyisin on olemassa lukuisia aihetta käsitteleviä podcasteja.
Mimmit Sijoittaa -media voisi nimensä perusteella olla lähtökohtaisesti naisille suunnattu.
– Me puhumme lähtökohtaisesti sijoittamisesta sellaisille ihmisille, jotka eivät ole kiinnostuneet sijoittamisesta, enkä nyt tarkoita, etteivätkö naiset olisi kiinnostuneita siitä, Nickström toteaa.
Nickströmin mukaan sijoittamista käsittelevä sisältö on valtaosin suunnattu ihmisille, jotka ovat jo harjaantuneita sijoittajia.
– Me uskomme, että hyvät rahataidot kuuluvat kaikille, Nickström huomauttaa.
Lue myös: Julia, 26, harrastaa sijoittamista – kannustaa nuoria samaan: "Mitä nuorempana aloittaa, sitä enemmän rahaa on vanhempana"
Naisetkin kiinnostuneita sijoittamisesta
Naisten osuus sijoittajina kasvaa jatkuvasti ja voisi sanoa, että kyseessä on jopa naisten sijoitusbuumi.
– Naisilla on matkaa otettavana kiinni. Historiallisesti miehet ovat sijoittaneet enemmän ja pörssi on vielä aika miesvaltainen, Nickström toteaa.
Tikander uskoo, että myös se, että yhä useammat naiset puhuvat julkisesti sijoittamisesta, on rohkaissut naisia tarttumaan toimeen.
Miesten ja naisten sijoituskäyttäytymisessä on joitakin eroja. Esimerkiksi asuntosijoittaminen on naisten keskuudessa suositumpaa. Nickström uskoo syyn olevan se, että asuntosijoittaminen on hyvin konkreettista. Asuntosijoittamisessa pystyy omilla teoillaan vaikuttamaan sijoituksen tuottoon esimerkiksi remontoimalla ja valitsemalla vuokralaisen.
– Asuntosijoittaminen on Suomen tasa-arvoisin sijoitusmuoto, Nickström huomauttaa.
Katso Uutisaamun haastattelu sijoittamisbuumista kokonaisuudessaan alta.
9:41