Transparency Internationalin arvioissa Suomella on ollut heikkouksia muun muassa turvallisuuspolitiikan ja ulkomaankaupan korruptioriskien tunnistamisessa.
Suomi on Tanskan jälkeen maailman toiseksi vähiten korruptoitunut maa, selviää korruptionvastaisen järjestön Transparency Internationalin vuosittaisen CPI-korruptioindeksin tuloksista.
Suomi sai indeksissä 87 pistettä jääden kolmen pisteen päähän Tanskasta. Suomen kanssa samoihin pisteisiin pääsi myös Uusi-Seelanti.
Suomi oli totuttuun tapaan indeksin kärkisijoilla. Viime vuonna Suomi jakoi kärkisijan Tanskan ja Uuden-Seelannin kanssa.
"Suomella huomattavia haavoittuvaisuuksia korruptiontorjunnassa"
Transpareny Internationalin Suomen osaston hallituksen puheenjohtaja Ilkka Penttinen Fouto arvioi järjestön tiedotteessa, että Suomella on hyvästä indeksituloksesta huolimatta huomattavia haavoittuvaisuuksia korruptiontorjunnassa. Näitä indeksi ei huomioi.
Transparency Internationalin muissa arvioissa on alleviivattu Suomen heikkouksia muun muassa turvallisuuspolitiikan ja ulkomaankaupan korruptioriskien tunnistamisessa.
Järjestön turvallisuuspolitiikan korruptioriskeihin keskittyvässä indeksissä Suomi oli keskikastia vuonna 2021. OECD:n viime vuonna julkaisemassa lahjonnanvastaisten suositusten toimeenpanoa tarkastelevassa Exporting Corruption -raportissa todettiin, että Suomella on huomattavia puutteita lainsäädännön ja korruptionvastaisten toimenpiteiden parissa.
Penttinen Fouto arvioi, että korruptiontorjunta on välttämätöntä myös maanpuolustuksen kannalta nykyisen turvallisuuspoliittisen tilanteen vuoksi.
– Viimeisen vuoden aikana suomalaiset poliitikot ovat osoittaneet olevansa kiusallisen huonoja arvioimaan korruptioriskejä omassa toiminnassaan etenkin ulkopoliittisesti herkillä alueilla, Penttinen Fouto sanoi.
CPI-indeksiä on julkaistu vuodesta 1995. Indeksi pohjautuu useisiin muihin korruptionvastaisiin indekseihin ja arvioihin.