Suomi on edelleen maailman kolmanneksi vähiten korruptoitunut maa

korruptio
Transparency Internationalin mukaan indeksi osoittaa, että valtaosa maista ei ole edistynyt korruption kitkemisessä yhtään tai juuri ollenkaan.Esko Jämsä
Julkaistu 21.02.2018 22:12(Päivitetty 21.02.2018 22:49)

MTV UUTISET-STT

Suomessa on edelleen kolmanneksi vähiten korruptiota maailmassa. Asia selviää Transparency Internationalin tuoreesta korruptioindeksistä, jolla mitataan julkisen sektorin korruptoituneisuutta.

Suomen pisteet heikkenivät edellisvuoden 89 pisteestä 85 pisteeseen. Viime vuonna Suomi oli yksin kolmantena, mutta tänä vuonna sijoitus jaetaan Norjan ja Sveitsin kanssa. Vuonna 2016 julkaistussa indeksissä Suomi oli toisena.

Uusi-Seelanti kiilasi maailman vähiten korruptoituneeksi maaksi pudottaen Tanskan toiseksi. Uusi-Seelanti sai indeksissä 89 pistettä ja Tanska 88.

Korruptiolistan peränpitäjä on viime vuoden tapaan Somalia yhdeksällä pisteellä. Myös Etelä-Sudan jatkaa listan häntäpäässä 12 pisteellä.

Pohjoismaista heikoiten korruptioindeksissä menestyi Islanti, joka sai 77 pistettä. Ruotsi sai viime vuoden tapaan yhden pisteen vähemmän kuin Suomi.

Viro sai puolestaan 71 pistettä ja Venäjä 29.

Indeksissä tutkittiin kaikkiaan 180 maata.

Unkari hälytysmerkki EU:lle

Alueista parhaiten vertailussa pärjäsi Länsi-Eurooppa, jonka sai keskimäärin 66 pistettä. Heikoimmat pisteet sai Saharan eteläpuolinen Afrikka, keskimäärin 32 pistettä.

Tranparency Internationalin mukaan tuore indeksi osoittaa, että valtaosa maista ei ole edistynyt korruption kitkemisessä yhtään tai juuri ollenkaan. Järjestö huomauttaa, ettei maiden heikko edistys ole valitettavasti viime vuosien valossa mitään uutta.

Transparency Internationalin mielestä indeksi maalaa synkkää kuvaa laillisuusperiaatteista lipsuneista EU-maista. Esimerkkimaaksi nostetaan Unkari, jonka pistemäärä on pudonnut kuuden vuoden aikana kymmenellä pisteellä, 45 pisteeseen.

Samaan aikaan maan pääministeri Viktor Orban on tiukentanut otettaan valtion instituutioista sekä kansalaisyhteiskunnasta. Lisäksi Unkarin hallitsevan Fidesz-puolueen jäseniä on syytetty useasti julkisten varojen väärinkäytöstä.

Järjestön mukaan samanlaista liikehdintää tapahtuu Puolassa ja EU:n tulisi ottaa tämä varoituksena. 

2:00img

1:47img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa