Afganistanista evakuoidaan enintään 130 Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa ollutta perheineen – heille myönnetään oleskelulupa

Suomi evakuoi Afganistanista yhteensä enintään 130 Suomen, EU:n ja Naton palveluksessa ollutta perheineen, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tiedotustilaisuudessa perjantaina. Heille myönnetään Suomessa oleskelulupa.

Perheillä tarkoitetaan Suomeen tuotavien ihmisten kanssa samassa taloudessa asuvia perheenjäseniä ja täysi-ikäisiä naimattomia lapsia.

Valtioneuvosto päätti asiasta Afganistanin nopeasti heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi ylimääräisessä istunnossaan perjantaina.

Evakuoitaviin kuuluu enintään 40 Suomen palkkaamaa Kabulin-edustuston nykyistä työntekijää ja enintään 10 Suomen Kabulin-edustuston kanssa työsuhteessa tänä vuonna ollutta työntekijää.

Suomi voi myös ottaa yhteensä enintään 50 Euroopan unionin Kabulin-edustustoon palkattua henkilöä tai EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden kenttätoimiston henkilöä. Sama koskee enintään 30:tä Naton RS-kriisinhallintaoperaation palveluksessa Afganistanissa ollutta ihmistä.

Evakuoitavat ovat paikallisia asukkaita.

Aikataulu ei vielä selvillä

Evakuoitavien siirtäminen Suomeen toteutetaan valtion järjestämällä tilauslennolla. Arvioidut kustannukset ovat noin 700  000 euroa. Kustannukset saattavat kasvaa turvallisuustilanteen heiketessä.

Ulkoministeri Haaviston mukaan evakuoinnin tarkka taikataulu ei ole vielä selvillä.

– Selvitämme erilaisia logistisia vaihtoehtoja. Etsimme suoraa lentoyhteyttä Afganistanista Suomeen. Kaupalliselta puolelta tällaista ei varmaankaan saada, joten operaatiossa tullaan todennäköisesti käyttämään charter-konetta (tilauslentoa), Haavisto sanoi.

Hänen mukaansa tässä vaiheessa on vielä mahdotonta sanoa, kuinka monessa erässä evakuoitavat afganistanilaiset Suomeen tulevat. Ylipäätään operaation aikataulu on sidoksissa Suomen Kabulin-lähetystön toimintamahdollisuuksiin.

– Jos tilanne heikkenee ja edustusto ei pysty enää toimimaan, siellä työskentelevien ihmisten tilanne käy äkkiä hyvin hankalaksi, Haavisto totesi.

Tällä hetkellä Suomen lähetystö on Kabulissa normaalisti auki, mutta tilannetta arvioidaan Haaviston mukaan päivittäin. Afganistanin hallitus toimii niin ikään yhä Kabulissa.

Monet huolissaan turvallisuudestaan

Haavisto korostaa, että monet ihmiset ovat hyvin huolissaan omasta turvallisuudestaan Afganistanissa, koska Taleban on edennyt Afganistanissa hyvin nopeasti.

– Toivomme, että neuvottelut Dohassa Qatarissa johtaisivat tulokseen, jossa saataisiin väkivallaton ratkaisu tilanteeseen, Haavisto painotti.

Hän kertoo, että Suomen ensimmäinen prioriteetti on oman diplomaattisen henkilökunnan turvallisuus Kabulissa.

Lue myös:

    Uusimmat