Suomen ja Espanjan välinen uusi verosopimus saattaa parantaa Suomen mahdollisuuksia neuvotella myös muista verosopimuksista.
Hallitusneuvos Antero Toivainen sanoo, että Suomi on jo tunnustellut, voiko Ranskan ja Suomen välistä verosopimusta muuttaa.
– Kun Espanjan sopimuksen ratkaisu tulee julkiseksi, Ranskan kanssa on helpompi päästä neuvottelupöytään, Toivainen arvioi.
Hän uskoo, että Espanjan kanssa tehty sopimus saattaa vauhdittaa myös Portugalin kanssa käytäviä neuvotteluita. Portugalin kanssa on käyty jo kaksi neuvottelukierrosta, mutta muun muassa eläkkeisiin liittyvät asiat hiertävät.
Espanja ja Suomi ovat käyneet varsinaisia neuvotteluita uudesta verosopimuksesta vuodesta 2013 lähtien. Tiistaina sopimus lähes sinetöitiin, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) allekirjoitti sopimuksen Espanjan Suomen-suurlähettilään Maria Jesus Figa Lopez-Palopin kanssa. Sopimus on vielä hyväksyttävä molempien maiden parlamenteissa.
Uuden sopimuksen myötä Suomi saa verottaa Espanjaan maksettavia yksityisen alan eläkkeitä. Nykyisin Suomi saa verottaa vain julkisesta palveluksesta saatua eläkettä.
– Perusperiaate on, että jos vain haluaa suomalaisesta verotuksesta eroon, ei kannata muuttaa Espanjaan, Toivainen sanoo.
Myös osakehuoneistojen verotus muuttuu
Tulevaisuudessa Suomesta maksettavia eläkkeitä verottaisi siis sekä Suomi että Espanja. Tuplaverotuksen poistaa tulevaisuudessa poikkeuksellisesti lähdevaltio Suomi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että eläkkeestä Suomeen menevästä verosta vähennetään Espanjassa maksettu vero.
Toivaisen mukaan vielä on vaikea arvioida, kuinka paljon yksittäisen eläkeläisen verotus muuttuu.
– En usko, että verotus radikaalisti nousee, hän sanoo.
Espanjaan veroja maksavia eläkeläisiä aletaan verottaa uuden sopimuksen mukaan vasta kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen. Jos Espanja ei verota eläkeläistä, uutta sopimusta sovelletaan ilman siirtymäaikaa.
Sopimus tuo mukanaan myös sen, että Suomi voi verottaa Espanjassa asuvan suomalaisen Suomesta saamia osakehuoneiston vuokra- ja myyntituloja. Tällä hetkellä Suomi voi verottaa vastaavassa tilanteessa vain kiinteistön vuokra- ja myyntituloja.
Suurin syy muutokselle on se, että edellinen sopimus on vuodelta 1967.
– Silloin ei nähty, että tulevaisuudessa voisi olla ongelmana se, että suomalaiset muuttavat Espanjaan välttääkseen Suomen verotuksen, Toivainen sanoo.