Veroja Portugaliin paenneille suomalaisille eläkeläisille saattaakin ropsahtaa tuplaverot

5:35imgSuomessa on viime päivinä puhuttanut polttoaineen hinnan kohoaminen veronkorotuksen vuoksi
Julkaistu 03.08.2020 14:56

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Suomesta verottomuuden perässä Portugaliin muuttaneita eläkeläisiä uhkaa pahimmillaan tuplaverotus.

Portugali ei nimittäin ole vieläkään ratifioinut Suomen kanssa neuvottelemaansa verosopimusta toisin kuin Espanja.

Portugaliin aikanaan muuttaneet hyvätuloiset eläkeläiset ovat viime vuoden alusta maksaneet veronsa Suomeen.

Portugalin myöntämä nollaverokanta ulkomaisille eläkeläisille kestää kymmenen vuotta. Sen jälkeen myös Portugali voi alkaa verottaa maassa asustavia eläkeläisiä.

Hallitusneuvos Antero Toivainen valtiovarainministeriön vero-osastolta harmittelee Portugalin haluttomuutta ratifioida sopimus.

Toisaalta Suomi sai vanhan sopimuksen irtisanomisella verotusoikeuden Suomeen.

– Suomen näkökulmasta tilanne on se, mitä on tavoiteltukin.

Sopimusneuvottelut käynnistyivät sen jälkeen, kun Suomessa syntyi kohu Portugaliin muuttaneista eläkkeelle siirtyneistä yritysjohtajista.

Entisiä elinkeinoelämän edunvalvonnan nokkamiehiä syytettiin veropakolaisuudesta.

Kun verotus siirtyi Suomeen, Portugalin jätti 160 suomalaiseläkeläistä. Samalla maahan maksettu keskieläke putosi 400 euroa.

Valtiovarainministeriöön on tullut yksittäisiä kyselyjä mahdollisesta kaksinkertaisesta verotuksesta. Ilman verosopimusta Suomi ei kuitenkaan voi asialle mitään.

Pallo on tässä kysymyksessä niin sanotusti Portugalin päässä.

Espanjassa suomalaiseläkeläisiä on enemmän kuin Portugalissa, viime vuonna yhteensä 2 280.

Espanjan ja Suomen välinen uusi verosopimus tuli voimaan viime vuoden alussa. Siihen kuitenkin kirjattiin siirtymäsäännös, jonka mukaan yksityisen sektorin eläkkeitä aletaan verottaa suomalaisen veroprosentin mukaan vasta vuonna 2022.

Siirtymäaika ei koske itse otettuja vapaaehtoisia eläkevakuutuksia, kansaneläkettä eikä yrittäjä- ja maatalousyrittäjän eläkettä. Niistä Suomen verottaja vähentää eläkeläisen Espanjaan maksaman veron kaksinkertaisen veron välttämiseksi.

Espanjaan siirtyneiden eläkeläisten tulotaso ei eroa Suomeen jääneiden eläkkeistä. Verotus on kuitenkin jonkun verran keveämpää, samoin kustannustaso.

Portugalin kanssa neuvoteltu verosopimus vastasi pääosin Espanja-sopimusta siirtymäaikoineen.

Toivainen ei osaa sanoa, miksi Portugali ei ole sopimusta ratifioinut, etenkin, kun Portugali on tehnyt eläkeläisten osalta vastaavan sopimuksen Tanskan kanssa.

Verosopimus ei koske vain eläketulon verotusta, vaan myös omaisuus- ja liiketuloa. Se voi rajoittaa kansallista liikkumavaraa verotuksessa, mikä saattaa selittää Portugalin hallituksen haluttomuutta ratifiointiin.

Tuoreimmat aiheesta

Verot