Suomi ja Valko-Venäjä tasapeliin Litmasen juhlamaaottelussa

Suomi ja Valko-Venäjä pelasivat maalilukemiin 2-2 päättyneen jalkapallomaaottelun Kyproksen turnauksessa keskiviikkona Larnakassa. Turnauksen sääntöjen mukaan varsinaisen peliajan jälkeen suoritetun rangaistuspotkukilpailun voitti Suomi maalein 5-4.

Valko-Venäjän maalit viimeistelivät Sergei Kornienko 34. minuutilla ja Oleg Shkabara 53. minuutilla. Suomen maalit tekivät Aki Riihilahti 82. minuutilla ja Mikael Forssell toisen puoliajan lisäajan ensimmäisellä minuutilla.

Jari Litmanen nousi yksinään Suomen kaikkien aikojen A-maaottelutilaston kärkeen. Kyseessä oli 35-vuotiaan Litmasen 101. A-maaottelu.

Pelin käsikirjoitus oli alusta saakka selvä; Suomi piti palloa enemmän ja Valko-Venäjä puolusti tiiviisti keskittyen teräviin vastaiskuihin. Vastustajan hyvin organisoitu puolustus toimikin hyvin ja Suomen maalitilanteet jäivät hallinnasta huolimatta vähiin. Suomen parhaat paikat avausjaksolla olivat Riihilahden pusku ja Peter Kopteffin terävä laukaus, joihin molempiin Valko-Venäjän maalivahti Vladimir Gajev venytti hienosti.

Pelin 34. minuutilla Valko-Venäjän yksi harvoista nopeista iskuista tuotti tulosta. Pallo pelattiin hyvin Suomen linjan taakse ja mainiosti juoksunsa ajoittanut Kornilenko ohitti hallitusti Jussi Jääskeläisen Suomen maalilla. Toisen jakson alussa, 53. minuutilla Valko-Venäjä lisäsi johtoaan, kun vaihtomies Shkabara puski kulmapotkusta lukemiksi 2-0.

Suomi jatkoi pelin hallintaa, mutta tiukasti puolustanut vastustaja piti maalinsa puhtaana. Vasta 82. minuutilla nolla murtui, kun Riihilahti pääsi Sami Hyypiän jatkamasta kulmapotkusta laukomaan kavennuksen. Aivan loppuhetkillä Suomen tasoituksen hakeminen toi tulosta. Forssell karkasi Valko-Venäjän puolustukselta, nosti pallon yli Gaevin ja kävi vielä maaliviivalta varmistamassa pallon menon yli maalilinjan.

Rangaistuspotkukilpailussa suomalaisilta osuivat vuoron perään Litmanen, Forssell, Petri Pasanen, Riihilahti ja Mika Väyrynen. Valko-Venäjän kohtaloksi koitui kolmannen laukojan epäonnistuminen.

Hodgson: Pelasimme hyvän pelin

Suomen jalkapallomaajoukkueen englantilainen päävalmentaja Roy Hodgson piti Suomen 2-2-tulokseen varsinaisella peliajalla sekä rangaistuspotkukilpailun jälkeen 5-4-voittoon Valko-Venäjästä päättynyttä ottelua hyvänä.

- Pelasimme minusta hyvän pelin, vaikka Valko-Venäjä pääsikin 2-0-johtoon. He tekivät maalinsa vastoin pelin kulkua, mutta me emme hermostuneet siitä. Nousu lopussa tasapeliin oli hyvä suoritus, vastustaja osoitti olevansa hyvä joukkue, Hogdson arvioi.

- Olen tyytyväinen peliin ja koko leirin antiin, Hodgson summasi.