Suomi jää Ruotsin jalkoihin pikkulasten äitien työllisyydessä – SAK:n lääke: Perhevapaa uusiksi

perhevapaa
Lehtikuva
Julkaistu 17.08.2016 05:25

MTV UUTISET–STT

Palkansaajien keskusjärjestö SAK uskoo, että sen jo keväällä ehdottama perhevapaamalli voisi nostaa koko maan työllisyysastetta 1,5 prosenttiyksikköä.

Järjestön mukaan Suomessa 25–44-vuotiaiden naisten työllisyysaste on 10 prosenttia länsinaapuria matalampi.

– Pienten lasten äidit näyttävät olevan se ryhmä, jonka osalta jäämme selvästi Ruotsista jälkeen, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta STT:lle.

Hallitus joutuu tulevassa budjettiriihessään pohtimaan lisää keinoja, joilla työllisyyttä saataisiin kammettua korkeammalle. Eloranta huomauttaa, että järjestön kustannusneutraali malli palvelisi hyvin hallituksen tavoitetta nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin nykyisestä 68,5:stä.

SAK:n mukaan Ruotsissa esimerkiksi 30–35-vuotiaiden naisten työllisyysaste on noin 81–82 prosenttia, kun se Suomessa on noin 70. Ero Ruotsin kanssa kuroutuu umpeen 45 ikävuoden jälkeen.

SAK:n mukaan äidit ovat liian pitkään pois työmarkkinoilta. Tämä heikentää Elorannan mukaan naisten ansiotasoa, eläkkeitä ja asemaa työmarkkinoilla.

– Sillä on pitkä varjo sekä yksilön elämään että kansantaloudelle, kun työpanosta jää käyttämättä.

SAK:n malli lisäisi Elorannan mukaan myös sukupuolten välistä tasa-arvoa.

EK:n linja ei käy

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ehdotti maanantaina, että päivähoitomaksuja olisi alennettava reilusti työllisyyden parantamiseksi. Kun maksuista valtiolle tuleva tuotto pienenisi, EK vastaavasti pienentäisi asumistukia.

Elorannan mielestä EK:n esitys olisi keinona hyvin julma.

– Ihan yhtä lailla voisi sanoa vaikka olevansa lasten asialla, vaikka ollaankin sosiaaliturvan heikentämisen asialla.

EK vaati torstaina myös entistä laajempia rakenteellisia uudistuksia työllisyyden parantamiseksi. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies näkee keskeisenä keinona työllisyysasteen nostoon esimerkiksi kannustinloukkojen purkamisen.

– Voin kuvitella, että EK haluaa purkaa kannustinloukkoja heikentämällä sosiaaliturvaa, mutta sen inhimillinen hinta olisi liian kova, Jarkko Eloranta vastaa.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kritisoi ehdotusta päivähoitomaksujen alentamisesta. Soini kirjoitti tiistaina blogissaan, että kokoomus ja keskustan Antti Kaikkonen haluavat livetä hallitusohjelman mukaisista päivähoitopäätöksistä.

– Hallitusohjelman mukaan mennään tai koko paketti aukeaa. Paremmalla oksalla istuvat maksavat myös, Soini kirjoitti. 

2:03img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa