Talousjärjestö OECD latelee tuoreessa maaraportissaan Suomelle liudan ankaria suosituksia talouden elvyttämiseksi. Järjestö ehdottaa muun muassa välillisten verojen nostoa, työn verotuksen laskemista ja työttömyyskorvausten leikkaamista.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kommentoi raporttia kiitellen. Hänen mielestään OECD puhuu Suomen taloudesta realistin äänellä ja ehdotukset ovat hyviä.
– Raportista voidaan vetää kaksi johtopäätöstä: ensinnäkin hallituksen talouspolitiikka on oikealla tiellä ja toiseksi "just do it". Nyt on aika panna hallitusohjelma toimeen, Stubb sanoi julkistustilaisuudessa.
3:26
Raportin torstaisessa esittelyssä oli poliittista symmetriaa - tai kenties kiertotaloutta - sillä sen hoiti entinen keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Mari Kiviniemi, joka on nykyään OECD:n apulaispääsihteeri. Ex-pääministerin terveiset nykypääministerin hallituksen toimista olivat enimmäkseen myönteisiä.
OECD:n maaraportin eräitä suosituksia:
-Valtiontaloutta on tervehdytettävä asteittain hillitsemällä julkisten menojen kasvua.
-Normeja on virtaviivaistettava vähittäiskaupassa, liikenteessä ja rakentamisessa.
-Työn verotusta voisi alentaa ja mm. kiinteistöveroa nostaa. Alennettujen alv-kantojen piirissä olevia asioita pitäisi vähentää.
-Ympäristölle haitallisista tuista pitäisi luopua kasvihuonepäästöjen alentamiseksi.
-Perhevapaiden kestoa tulisi vähentää, jotta naisten osallistuminen työmarkkinoille kasvaisi.
-Työttömyyskorvausten kestoa ja tasoa pitäisi laskea. Eläkeputki pois.
-Valtakunnansovittelijan ja paikallisten ay-toimijoiden asemaa pitäisi vahvistaa palkoista sopimisessa.
Stubb: Alv-korotukset eivät nyt keinovalikoimassa
Työn verotusta OECD laskisi, mutta esimerkiksi kiinteistöveroa voisi nostaa, ja lisäksi pitäisi leikata alennetun arvonlisäveron piirissä olevien tuotteiden ja palvelujen määrää.
Kysymykseen siitä, miten verosuositukset sopivat yhteen hallituksen kaavailujen kanssa, Stubb vastasi:
– Emme sulje pois mitään vaihtoehtoa, mutta pidän hyvin epätodennäköisenä, että alv-korotukset olisivat keinovalikoimassa tällä hetkellä.
Stubb muistutti, että hallitus oli jo aiemmin pohtinut alv-korotuksia mutta todennut vaikutukset kokonaisveroasteeseen ja kotimarkkinoiden kulutukseen liian rankoiksi.
Hallitusohjelma määrää, että kokonaisveroaste ei nouse. Tämä linjaus sai alkuviikolla kritiikkiä riippumattomalta talouden arviointineuvostolta, jonka mielestä leikkauksilla voi olla veronkorotuksia suurempi kielteinen vaikutus kasvuun.
Stubbin mukaan keinoja voidaan hakea verotuksen sisällä.
– Haittaveroja ja välillisiä veroja on katsottu ja tehty päätöksiä, kuten tupakkaveron noston suhteen.
Koulut ja startupit yhteistyöhön
Työmarkkinoista OECD katsoo, että niiden jäykkyyksiä pitäisi edelleen purkaa. Järjestö muun muassa suosittaa, että työttömyysturvan kestoa ja turvan tasoa olisi laskettava ja eläkeputken mahdollisuus poistettava.
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n erikoistutkija Tuomas Pekkarinen arvioi, että yksi työmarkkinalääke voisi olla Suomen hyvin pienen palkkahajonnan kasvattaminen. Se saattaisi auttaa korjaamaan työllisyyseroja osaamistasojen välillä.
– Jos verrataan Suomea Saksaan 1990-luvulla ja 2010-luvulla, muutos on dramaattinen. Suomessa matalan osaamisen tasolla työllisyys on jäänyt alhaiseksi, kun taas Saksassa se on noussut radikaalisti. Näyttää siltä että Saksan uudistukset ovat edesauttaneet sitä, että myös matalan osaamistason ihmisille on työmarkkinoita, Pekkarinen sanoo.
Koulutuksen puolella OECD esittää korkeakoulujen yhdeksi rahoituskriteeriksi yhteistyötä yritysten, etenkin startupien, kanssa. Torstain tilaisuudessa Stubb ottikin myös kantaa rankasti kritisoituihin koulutussäästöihin. Hän myönsi, että leikkaukset koulutuksesta eivät koskaan ole hyviä, ja toivoi voivansa olla se ministeri, joka pystyy talouden elpymisen myötä rahoituksen palauttamaan.