Suomi jätti vastaamatta WHO:n Gazaa koskevaan evakuointipyyntöön – näin ulkoministeriö perustelee

Maailman terveysjärjestö WHO on pyytänyt maita evakuoimaan potilaita Gazasta. Espanja vastasi pyyntöön viime viikolla.

Suomi ei ole vastannut Maailman terveysjärjstö WHO:n huhtikuussa esittämään pyyntöön evakuoida potilaita Gazasta, vahvistaa ulkoministeriö MTV Uutisille sähköpostitse.

– Resurssimme ovat rajalliset, emmekä pysty vastaamaan Gazaa koskeviin potilasevakuointipyyntöihin, mutta tuemme Gazaa monin eri tavoin, ulkoministeriöstä vastataan.

MTV Uutisten mahdollisia gazalaisevakuointeja koskeva kysely oli suunnattu ulkoministeri Elina Valtoselle (kok.), joka ei kuitenkaan vastannut perjantaina lähetettyyn haastattelupyyntöön.

Viime viikolla Espanja evakuoi ensimmäisenä EU-maana 16 gazalaista sairaanhoitoa tarvitsevaa lasta saamaan kriittistä hoitoa Espanjaan.

Espanja-evakuoinnin taustalla on ulkoministeriön mukaan WHO:n EU:n pelastuspalvelumekanismille 24.4. esittämä potilasevakuointeja koskeva pyyntö.

Myös Belgia, Italia, Luxemburg, Malta, Romania ja Slovakia ovat Euroopan komission mukaan tarjonneet apuaan lääketieteellisiin evakuointeihin.

WHO kehotti muita maita noudattamaan Espanjan esimerkkiä ja evakuoimaan potilaita Gazasta, jonka terveydenhuolto on äärijärjestö Hamasin ja Israelin välisen sodan seurauksena romahtanut.

Toisin kuin Gazan kohdalla, Ukrainan kohdalla Suomi on osoittanut halukkuutta potilaiden evakuointeihin.

Heinäkuussa Kiovan lastensairaalan iskun jälkeen, Suomi aloitti neuvottelut mahdollisista ukrainalaislasten evakuoinneista sairaaloiden kanssa.

EU:n hätäavun koordinointikeskukselta (ERCC) ei kuitenkaan esittänyt Suomelle pyyntöä evakuoida lapsipotilaita Ukrainasta, joita oli saatu hoitoon naapurimaihin.


 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat