Lähes sata potilasta evakuoitiin Gazasta

Kyseessä on suurin yksittäinen lääkinnällinen evakuointioperaatio sen jälkeen, kun Israel aloitti iskunsa Gazaan lokakuun alussa.

Gazasta evakuoitiin tiistaina Arabiemiraatteihin 85 potilasta, jotka tarvitsevat akuuttia hoitoa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Kyseessä on suurin yksittäinen lääkinnällinen evakuointioperaatio palestiinalaisalueilta sen jälkeen, kun Israel aloitti iskunsa Gazaan lokakuun alussa.

Sairaiden ja vakavasti haavoittuneiden potilaiden tukena matkusti kaikkiaan 63 ihmistä, joiden joukossa oli muun muassa heidän perheenjäseniään.

Evakuoiduista potilaista 35 on lapsia ja 50 aikuisia.

WHO:n mukaan yli 50 potilaalla, mukaan lukien neljällä lapsella, on syöpä. Joukossa on myös muun muassa veritauteja ja sydänsairauksia sairastavia ihmisiä sekä 20 traumapotilasta. Potilaita evakuoitiin useista paikoista ja kenttäsairaaloista eri puolilta Gazaa.

Haastavaa operaatiota lykättiin kertaalleen

Evakuoidut kuljetettiin Gazasta Kerem Shalomin rajanylityspaikan kautta Israeliin, josta heidät vietiin edelleen Abu Dhabiin. Alun perin maanantaille suunniteltu operaatio onnistui lopulta erittäin haastavissa olosuhteissa, WHO kertoo.

Järjestö oli hankkinut pyörätuoleja, jotta potilaat saatiin siirrettyä busseista toisiin Kerem Shalomissa. Heidän mukanaan kulki terveydenhuollon ammattilaisia.

– Olemme kiitollisia Arabiemiraateille, joka tuki näiden potilaiden evakuointia, jotta he saavat tarvitsemaansa akuuttia hoitoa, WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi.

– Toivomme, että tämä tasoittaa tietä evakuointikäytävien perustamiselle kaikkia mahdollisia reittejä pitkin, hän jatkoi.

Tedros vaati, että evakuointeja tulisi jatkaa myös Israelin miehittämällä Länsirannalla, mukaan lukien Itä-Jerusalemissa.

– Tuhannet sairaat ihmiset kärsivät tarpeettomasti. Ennen kaikkea, kuten aina, vaadimme tulitaukoa, hän sanoi.

10 000 ihmistä evakuoinnin tarpeessa

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut Gazassa lokakuun alun jälkeen ainakin 39  400 ihmistä, joista valtaosa on ollut siviilejä. Lisäksi lähes 100  000 ihmistä on ministeriön mukaan haavoittunut.

Lokakuun alun jälkeen noin 5  000 ihmistä on evakuoitu, jotta heitä on voitu hoitaa Gazan ulkopuolella. Yli 80 prosenttia näistä potilaista on saanut hoitoa Egyptissä, Qatarissa tai Arabiemiraateissa.

WHO:n mukaan Gazassa on edelleen yli 10  000 ihmistä, jotka tulisi evakuoida lääkinnällisistä syistä.

Lue myös:

    Uusimmat