Suomi kaavailee yhteistyötä Naton strategisen viestinnän keskuksen kanssa. Latvian Riiassa toimiva keskus on vajaan parinkymmenen hengen ajatushautomo, joka tukee Naton operatiivista toimintaa.
Keskus kouluttaa sotilasliiton henkilökuntaa ja analysoi muun muassa Venäjän harjoittamaa propagandaa.
- Toivomme että voimme olla yhteistyössä, kun informaatiovaikuttamista ja siihen vastaamista kehitetään. Tavoitteena on, että jossain vaiheessa saisimme suomalaisen henkilön keskukseen, sanoo Turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen.
Naton Riian-keskuksen johtaja Janis Karklins kertoo STT:lle, että neuvottelut suomalaisvirkamiehen lähettämisestä Riikaan ovat käynnissä.
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan kyse olisi lähinnä tietojenvaihdosta.
- Totta kai olemme tässä mukana, jos voimme saada jotain hyödyllistä tietoa tai osaamista. Mutta se ei ole mikään erityisen suuri strateginen valinta.
Suomen hallitus pitää mahdollisena, että Nato ja EU tekevät yhteistyötä hybridiuhkiin varautumisessa. Myös Naton Janis Karklins kannattaa ajatusta.
Ulkoministeri Tuomioja suhtautuu asiaan hyvin varauksellisesti.
- EU:n keinot ja toimintamahdollisuudet ovat paljon laaja-alaisempia. EU on se, joka näihin pystyy vastaamaan, hän sanoo STT:lle.
Tuomiojan mukaan Natolla ei ole sotilasliittona mitään valmiuksia vastata esimerkiksi kauppa-, raha- ja energiapolitiikkaan kohdistuviin hybridiuhkiin.
- Ehkä he eivät sotilasliittona ole erityinen viestintäasiantuntija, vaan paremminkin (heillä on) sotilastarpeita palvelevan viestinnän osaamista.
Strateginen viestintä on laaja käsite, joka kattaa Nato-keskuksessa sekä psykologiset operaatiot ja informaatio-operaatiot että julkisen diplomatian ja yhteiskuntasuhteet.
Tuomioja löytää yhteistyömahdollisuuksia Naton kanssa lähinnä kyberpuolustuksessa.
Suomella on kaksi asiantuntijaa Naton kyberturvallisuuden keskuksessa Tallinnassa.