Suomi kielsi kiväärien viemisen Bosnia-Hertsegovinaan – Pekka Haavisto MTV:lle: Pelkona, että aseita käytettäisiin muuhun kuin metsästykseen

Suomi hylkäsi kaksi asevientilupaa Bosnia-Hertsegovinaan. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan pelkona oli, että aseet menisivät muuhun kuin metsästyskäyttöön.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) päätti tiistaina hylätä kaksi suomalaisyhtiöiden viime aikoina hakemasta yhteensä 16 asevientiluvasta.

Hylättyjen lupahakemusten takana oli Sako Oy, joka haki lupaa viedä TRG-22-, TRG-42- sekä TRG M10 -tarkkuuskivääreitä ja niihin liittyviä tarvikkeita Bosnia-Hertsegovinaan.

Hylkäysten virallinen perustelu on lupa-asiakirjojen mukaan se, että "vientilupa myönnetään vain, jos se on Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan mukaista eikä vaaranna Suomen turvallisuutta".

Ratkaisevassa roolissa on ollut ulkoministeriössä tehty ulko- ja turvallisuuspoliittinen lausunto.

– Bosnia-Hertsegovinan osalta joudutaan seuraamaan yleistä turvallisuustilannetta ennen kaikkea Republika Srpskan osalta. Maassahan ei ole toimivaa yhtenäistä hallintoa tällä hetkellä, ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo MTV Uutisille.

220223 SAKO TRG M10 KIVÄÄRIJÄRJESTELMÄ
Asevalmistaja Sako olisi halunnut viedä muun muassa kuvan TRG M10 -tarkkuuskivääreitä Bosnia-Hertsegovinaan. Suomi sanoi ei.

"Maassa toimii erilaisia sotilaallisia ryhmiä"

Ulkoministerin mukaan asevientiluvissa joudutaan aina arvioimaan riskiä siitä, voivatko aseet tai ammukset päätyä johonkin muuhun käyttöön kuin mihin ne virallisesti tilataan.

Bosnia-Hertsegovinassa riski on tällä hetkellä korkeampi kuin muualla.

– Maassa toimii erilaisia sotilaallisia ryhmiä, Haavisto toteaa.

– Kysymyksessä on ollut lupa, jonka tavoitteena on metsästysaseiden hankkiminen. Meidän tietojemme mukaan asetyyppi ei ehkä ole metsästykseen kaikkein parhaiten sopiva, jolloin pelko siitä, että sitä alettaisiin käyttää muihin tarkoituksiin, on tässä olemassa.

Enemmistö Republika Srpskan eli Bosnia-Hertsegovinan serbitasavallan asukkaista on etnisesti serbejä. Jugoslavian 1990-luvun hajoamissotien tapahtumat ja Bosnia-Hertsegovinan omintakeisen liittovaltion luonut Daytonin rauhansopimus pitävät alueella yhä yllä kovia etnisiä jännitteitä.

Serbitasavallan johtaja, serbinationalisti Milorad Dodik on uhonnut alueensa irtautuvan Bosnia-Hertsegovinan liittovaltiosta.

MTV Uutiset Live: Suomi luovuttaa Ukrainalle lisää Leopard 2 -vaunuja – Ukraina toivoo keskustelua Hornet-hävittäjistä

Lue myös:

    Uusimmat