Suomi kuritti Makedoniaa

Jyrki Heliskoski sai mukavan alun uralleen Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana, kun Suomi selvitti helposti tieltään Makedonian jalkapallon MM-karsintapelissä keskiviikkona Skopjessa. Kaksi maalia iskeneen Aleksei Eremenko juniorin johdolla Suomi otti 3-0 (2-0)-voiton ja harppasi lohkossa neljän pisteen karkumatkalle keskiviikon isännistään.

Ottelupäivänä akillesjännevaivan myötä avauksesta poistetun Jari Litmasen tilalle valittu Eremenko teki uransa kahdeksannen ja yhdeksännen A-maaottelumaalinsa avausjaksolla, ja sopivasti jakson alkuun ja loppuun. Ensin hän ohitti Makedonian maalivahdin Filip Madzovskin seitsemännellä minuutilla, homma hoitui tyylikkäällä nostolla. Syötön "Losalle" antoi Teemu Tainio ylittäen vastustajan koko puolustuksen.

Toinen osuma oli jo aiemminkin havaittua herkku-Eremenkoa. Kärjessä sinnikkäästi tunnin ajan yritellyt, mutta toki pelituntuman puutteesta vielä kärsinyt Mikael Forssell kaadettiin rangaistusalueen rajalla, tuloksena vapaapotku 19 metristä. Eremenkon potkutekniikka toimi, ja pallo päätyi kauniisti kaartaen oikeaan yläkulmaan. Avausjaksoa oli tuolloin jäljellä enää yliaikoineen minuutti.

Varmat otteet

Suomi ei ensimmäisellä puoliajalla ollut missään kohtaa vaikeuksissa, mutta toisella puolikkaalla painetta alkoi jo hieman kerääntyä. Suomen puolustuslinja Petri Pasanen-Hannu Tihinen-Sami Hyypiä-Toni Kallio kesti kuitenkin varmaotteisesti.

Linjan edessä keskikentän keskustaa partioineet Markus Heikkinen sekä Teemu Tainio tukahduttivat hyvin kotijoukkueen yrityksiä, ja myös vähällä peliajalla otteluun lähtenyt Pekka Lagerblom oli pelissä mukana varmoin ottein.

Makedonian paras paikka ottelussa lankesi paikallisen pikkuseuran Cementarnican ylpeydelle Vlatko Grozdanoskille. Vaihdosta peliin tullut Grozdanoski osui hyvin rakennetun tilanteen päätteeksi volleylla, mutta veto rangaistusalueen sisällä pysähtyi puolustukseen. Yleisön mielestä tietysti käteen, eikä omiensa esityksiin tuskastunut porukka välttämättä valtavan väärässä ollutkaan.

Makedonian esitys kärsi osaltaan joukkueen ykköspelaajan, Lazio-kärjen Goran Pandevin loukkaantumisesta jo puolen tunnin pelin jälkeen. Joukkue yritti kovasti laitojen kautta, mutta viimeiset syötöt joko kilpistyivät suomalaisiin tai eivät löytäneet vastaanottajaa.

Suomelta puolustuksen ja keskikentän ohella myös hyökkäys selvisi puhtain paperein, vaikka toisella puoliajalla ei paljonkaan mainittavaa enää nähty. Janne Saariseen 84. minuutilla vaihdettu Eremenko oli luonnollisesti tilastoissa se ykkönen, vaikka jälleen ajoittain vauhti oli hienoisen päätöntä. Shefki Kuqi juoksi hänkin innokkaasti.

Ottelun 79. minuutilla tilastoihin liittyi myös suomalaisen jalkapallon ikoni Litmanen, joka asteli uransa 98. maaotteluun Lagerblomin tilalle. Vanha tähti rauhoitti jo olemuksellaan tilanteet, ja pelisilmä oli sekin tutulla tavalla auki.

Pelin pisti vielä loppuhetkillä pakettiin Forssellin korvannut Paulus Roiha, joka venytti Saarisen syöttöön ohittaen Madzovskin. Osuma oli Cercle Bruggen kärkimiehelle uran kolmas A-ryhmässä.

Skopje: Euroopan alueen MM-karsintaa, lohko 1:
Makedonia-Suomi 0-3 (0-2)
8. Aleksei Eremenko Jr 0-1,
45. Eremenko 0-2,
87. Paulus Roiha 0-3.

Suomi: Jussi Jääskeläinen; Petri Pasanen (v), Sami Hyypiä c,