Suomi päättää evakuointioperaation Sudanista torstaina, kertoi ulkoministeriö keskiviikkona. Maasta avustettiin pois 11 suomalaista.
Suomen ulkoministeriön mukaan yksi evakuoiduista oli haavoittunut jalkaan.
Esimerkiksi brittiläinen Times-lehti on kertonut kyseessä olleen Sudanissa asuva Suomen ja Britannian kaksoiskansalainen. Lehti kerto tämän haavoittuneen ollessaan suojassa asunnossan. Jutussa tämä kehuu Suomen viranomaisten yhteydenpitoa kanssaan ja antaa pyyhkeitä brittiviranomaisten toiminnalle.
Helsingin Sanomat kertoi naisen ja tämän suomalaisen tyttären vaikeasta tilanteesta Sudanissa.
Lue myös: Ulkoministeri Haavisto MTV Uutisille – "Evakuoinnit alkaneet, ensimmäiset suomalaiset päässeet poistumaan Sudanista"
Suomalaisia jää maahan
Sudanissa on edelleen muutama suomalainen, jotka ovat itse päättäneet jäädä Sudaniin.
Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner ei halunnut keskiviikkona tarkentaa, kuinka monta suomalaista Sudaniin tarkasti jäi, mutta sanoi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) aikaisemman arvion, jonka mukaan suomalaisia on maassa alle viisi, pitävän edelleen paikkansa.
Sudanista evakuoidut suomalaiset ovat Tannerin mukaan tällä hetkellä eri paikoissa ja palaamassa pääosin eri reittejä pitkin takaisin Suomeen.
Mikäli avun tarve muuttuu, ulkoministeriö avustaa suomalaisia mahdollisuuksien mukaan yksittäisinä konsulitapauksina.
Lue myös: Ulkoministeri Haavisto Sudanissa olevien suomalaisten evakuoinnista: Asioita pyritään ratkaisemaan tuntien sisällä – joukossa myös lapsia
Evakuointia yhdessa Puolustusvoimien ja muiden maiden kanssa
Ulkoministeriö työskenteli evakuointitehtävässä yhdessä Puolustusvoimien kanssa. Suomella oli tehtävän aikana konsulikomennuskunta Djiboutissa, jonne muodostui eri maiden evakuointioperaatioiden keskus.
Evakuoinneissa Suomi sai tärkeää tukea etenkin Ruotsilta ja muilta pohjoismailta sekä Ranskalta ja Saksalta.
– Yhteistyö evakuoinneissa sujui erittäin hyvin. Erikseen voi tietysti mainita vielä Rankan, jonka rooli on kaiken kaikkiaan ollut tässä todelle merkittävä, Tanner sanoi.
Suomella ei ole omaa edustustoa Sudanin pääkaupungissa Khartumissa. Evakuointeihin, Sudanissa olleiden suomalaisten yhteydenpitoon ja muihin kriisitehtäviin osallistuivat ulkoministeriön ja Puolustusvoimien lisäksi Suomen suurlähetystöt muun muassa Kairossa, Addis Abebassa ja Riadissa.
Lue myös: WHO: Sudanissa taistelijat valtasivat laboratorion, jossa säilytetään tautien näytteitä
Juttua ja otsikkoa päivitetty kauttaaltaan 26.4. kello 21.39.