Suomi Natossa tuntuu luonnolliselta, kommentoi Pekka Haaviston tavannut Espanjan ulkoministeri

8:57img
Espanjan ulkoministeri tapasi Pekka Haaviston Helsingissä – kärkipuheenaiheena oli luonnollisesti Ukrainan sota sekä Suomen Nato-aikeet.
Julkaistu 27.04.2022 20:41

MTV UUTISET–STT

Euroopan turvallisuuden kannalta EU:n ja Naton yhtenäisyydellä on ollut keskeinen merkitys, sanoi Pekka Haavisto.

Espanjan ulkoministerin José Manuel Albaresin mukaan Suomi on vakaa demokratia, joten sen paikka sotilasliitto Natossa tuntuu luonnolliselta. Tiedotustilaisuudessa tiistaina hän kuitenkin muistutti, että mahdollinen päätös hakea Naton jäsenyyttä on tietenkin Suomen itsenäinen päätös.

Albares sanoi keskustelleensa isäntänsä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa muun muassa Ukrainan tilanteesta.

–  Me kohtaamme nyt (Venäjän presidentin Vladimir) Putinin epäoikeudenmukaisen ja perusteettoman sodan seuraukset, Albares sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Haaviston mukaan Suomi ja Espanja tuomitsevat voimakkaasti Venäjän provosoimattoman hyökkäyksen Ukrainaa vastaan.

Haavisto sanoi, että nyt täytyy keskittää pyrkimykset Venäjän painostamiseen esimerkiksi pakotteiden kautta. Lisäksi Ukrainaa täytyy tukea, jotta se voi puolustaa itseään. Niin ikään apua tarvitsevat siviilit Ukrainassa sekä Ukrainasta rajojen yli paenneet.

Kansainvälisen yhteisön vastaus Venäjän toimiin on Haaviston mukaan ollut voimakas ja EU:n ja Naton yhtenäisyydellä on ollut keskeinen merkitys.

Tiedotustilaisuudessa Haavistolta kysyttiin, jatkuvatko maakaasutoimitukset Venäjältä ja maksaako Suomi toimitukset ruplilla.

–  Olen ymmärtänyt, että kaasu virtaa normaalisti, Haavisto sanoi.

Maksuvaluutasta hänen mukaansa tietää eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Tuppurainen kertoi Helsingin Sanomissa, että Suomi ei aio suostua Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasutoimituksissa. Tästä on hänen mukaansa tehty päätös huhtikuun alussa hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Venäläinen Gazprom katkaisi kaasutoimitukset keskiviikkona Bulgariaan ja Puolaan.

Lue lisää: EU pitää Venäjältä tulevien kaasutoimitusten katkaisua kiristyksenä

Bloomberg: Neljä eurooppalaista kaasun ostajaa maksaa Venäjälle ruplina pakotepäätösten vastaisesti – Suomi ei maksa ruplilla, ministeri Tuppurainen kertoo HS:lle

Tuoreimmat aiheesta

Nato