Jos amerikkalaiset joukot olisivat tulleet jatkosodan jälkeen tai jatkosodan aikana Lappiin, Suomen historia ja turvallisuuspoliittinen tilanne olisi ollut aivan erilainen, sanoo tutkija.
MTV:n Uutisaamussa maanantaina vieraillut tietokirjailija ja toimittaja Janne Könönen kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Hitler ja Suomi muun muassa siitä, miten Suomi olisi halunnut amerikkalaisjoukkoja Lappiin vuonna 1943.
– Sillä olisi ollut aika suuri merkitys ja olisi varmasti muuttanut historiankirjoitustamme. Olisimme tällä hetkellä aivan erilainen maa, jos amerikkalaiset joukot olisivat tulleet jatkosodan jälkeen tai jatkosodan aikana Lappiin.
Vuonna 1943 marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin oikea käsi Erik Heinrichs kirjoitti Mikkelissä muistion, jossa hän määritteli, että suomalaiset eivät aio taistella, jos amerikkalaisjoukot ilmestyvät Lappiin, Könönen sanoo.
– Ratkaisu olisi ollut siis meidän kannaltamme äärimmäisen hyvä, koska amerikkalaiset olisivat häätäneet saksalaiset Lapista ja turvanneet itsenäisyytemme Venäjää vastaan.
Tarkkaa vastausta Könösellä ei ole antaa siihen, että millainen maa Suomi olisi nykyään, jos amerikkalaisjoukot olisivat aikoinaan tulleet Lappiin.
– Tämä on tietysti tällaista historian spekulaatiota, mutta todennäköisesti sotakorvauksemme eivät ainakaan olisi olleet niin suuria kuin olivat. Ei olisi myöskään ehkä ollut samanlaista suomettumisen aikaa. Kekkonen ei olisi ehkä saunoittanut niin paljon venäläisiä, vaan kenties myös amerikkalaisia Tamminiemen saunassa.
Suomen historia ja turvallisuuspoliittinen tilanne olisi ollut aivan erilainen, Könönen sanoo.
– Kyllä Mannerheim, (Risto) Ryti ja koko Suomea tuolloin johtanut sotakabinetti näki tässä aika suuren mahdollisuuden. Asiasta myöskin neuvoteltiin Portugalissa, mutta amerikkalaiset eivät tähän ajatukseen tarttuneet, koska he halusivat laittaa kaikki paukut Pohjois-Ranskan maihinnousuun seuraavana kesänä.
Jutun alussa olevalta videolta voit katsoa koko haastattelun, jossa Könönen kertoo epäluottamuksesta Hitlerin ja Mannerheimin välillä sekä siitä miten Putinin hyökkäyssodalla Ukrainaan on yhtymäkohtia toiseen maailmansotaan.