Suomi vastustaa yritysvastuudirektiiviä kritiikistä huolimatta

Työntekijöitä prosessoimassa lankoja tekstiilitehtaalla Dhakassa, Bangladeshissa, marraskuussa 2023.
Työntekijöitä prosessoimassa lankoja tekstiilitehtaalla Dhakassa, Bangladeshissa, marraskuussa 2023. Bangladesh on yksi maailman isoimmista tekstiilintuottajista, mutta työoloissa on usein raportoitu puutteita.Mustasinur Rahman Alvi/Shutterstock/All Over Press
Julkaistu 09.02.2024 06:22

MTV UUTISET – STT

Direktiivillä velvoitettaisiin yritykset selvittämään toimintansa kielteisiä vaikutuksia ihmisoikeuksien toteutumiseen ja ympäristöön.

EU:n jäsenvaltioiden edustajat kokoontuvat tänään päättämään Euroopan unionin yritysvastuudirektiivistä.

Jos jäsenmaista löytyy tarvittava määräenemmistö, direktiivi etenee myös Euroopan parlamentissa lopulliseen äänestykseen.

Yritysvastuudirektiivin ajatuksena on velvoittaa yritykset selvittämään ja ehkäisemään toimintansa kielteisiä vaikutuksia ihmisoikeuksien toteutumiseen ja ympäristöön: lapsityövoiman käyttöön, orjuuteen, työvoiman hyväksikäyttöön, saastuttamiseen, metsäkatoon, liialliseen vedenkulutukseen ja ekosysteemien vahingoittamiseen.

Euroopan parlamentti ja jäsenmaat pääsivät joulukuussa alustavasti sopuun direktiivin sisällöstä, mutta jäsenmaiden ja parlamentin on vielä hyväksyttävä sääntely. Hankkeen kaatuminen on mahdollista, sillä monet EU-maat ovat empineet asiassa.

Järjestöt kritisoineet hallituksen aikeita

Eduskunnan suuri valiokunta linjasi torstaina, että Suomi voi pidättäytyä äänestämästä direktiivin puolesta sen nykymuodossa. Valiokunta yhtyi näin hallituksen kantaan asiasta.

Hallitusta on hiertänyt muun muassa se, että ryhmäkanneoikeus laajenisi myös kuluttajaoikeuden ulkopuolelle, jolloin esimerkiksi ammattiliitot tai ympäristöjärjestöt voisivat nostaa kanteita yksilöiden puolesta yrityksiä vastaan vastuuvelvoitteiden rikkomisesta.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.) kertoi torstaina STT:lle, ettei ryhmäkanneoikeutta nähdä sellaiseksi asiaksi, joka voitaisiin noin vain säätää Suomen oikeusjärjestelmään EU-kompromissin seurauksena.

Vihreiden, sosialidemokraattien ja vasemmistoliiton edustajat ilmoittivat jättävänsä suuren valiokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen.

Suuri valiokunta ja hallitus ovat kuitenkin sitä mieltä, että yritysvastuusta tulee säätää EU-tasolla. Toiveena on, että jos tarvittavaa määräenemmistöä ei huomenna synny, Suomen huoliin etsittäisiin ratkaisuja vielä tällä vaalikaudella.

Useat suomalaiset järjestöt ovat kritisoineet tällä viikolla sitä, ettei Suomi aio puoltaa sääntelyn hyväksymistä.

8:17img

Made in Bangladesh: Mistä tunnistaa vastuullisen markettivaatteen?

Lue myös: Finnwatch: Mineraaleja kauppaavien suomalaisyritysten raportoinnissa puutteita

Ilmastosystävällinen, hiilineutraali ja kompensoitu – vihermarkkinabisnes rehottaa, mutta pian se voi olla historiaa

Tuoreimmat aiheesta

Yritykset ja brändit