EU haluaa puuttua vastuuttomaan yritystoimintaan, uusia toimia tekeillä – "Voi tarkoittaa pikamuodin loppua"

15:44imgOnko yritysten harjoittama viherpesu ongelma ja miten siihen puututaan lailla? Katso vastaus videolta.
Julkaistu 14.07.2022 06:15

Salla Laurila

Loppu pikamuodille, ihmisoikeuksia loukkaaville työoloille ja ympäristöä turmelevalle tuotannolle? EU haluaa suitsia yritysten toimintaa lailla, joka velvoittaisi niitä toimimaan ympäristöä ja ihmisoikeuksia kunnioittavalla tavalla. Kansaisjärjestö Finnwatch toivoo lopulliseen lakiin myös vahingonkorvausvastuuta.

Yritykset eivät ole onnistuneet puuttumaan vapaaehtoisesti niiden toiminnassa tapahtuviin ympäristö- ja ihmisoikeusloukkauksiin, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér.

– Se on massiivinen ongelma edelleen, valitettavasti. Koronan jälkeisenä aikana lapsityövoiman määrä on lisääntynyt, meidän maapallomme lämpötila on nousemassa yli 1,5 asteen tämän vuosikymmenen aikana ja Amazonin sademetsässä tapahtuu metsäkatoa, alkuperäiskansojen oikeuksia loukataan, ongelmia voisi listata loputtomiin. Nyt on välttämätöntä, että yrityksille laaditaan säännöt, Finér listaa.

Yritykset vastuuseen vahingoistaan

Euroopan komissio yrittää nyt suitsia ongelmia. Alkuvuodesta komissio julkaisi ehdotuksensa yritysvastuulainsäädännöstä, joka tiivistetysti edellyttää yrityksiä olemaan tietoisia oman toimintansa ympäristö- ja ihmisoikeusriskeistä, pyrkimään välttämään niitä ja korjaamaan puutteet.

Tämänhetkinen esitys koskee kuitenkin vain suurimpia yrityksiä – 99 prosenttia yrityksistä jäisi sen ulkopuolelle.

Lue myös: Haluatko ostaa tavaran yritykseltä, joka kunnioittaa luontoa ja ihmisoikeuksia? Näistä asioista tiedät varmasti, että tavara kannattaa jättää hyllylle

Valmistelussa oleva paketti on saanut osakseen myös arvostelua. Kansalaisjärjestön tavoin europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) toivoo, että vahingonkorvausvastuu saadaan mukaan lopulliseen lakiin.

– Se tarkoittaa, että jos yritys laiminlyö huolellisuusvelvoitteensa ja siitä aiheutuu vaikkapa massiivinen ympäristötuho, uhrit voivat saada oikeutta. Tällaisia oikeudenkäyntejä on ilmankin tätä lakia, mutta on sattumanvaraista, saavatko uhrit oikeutta, Hautala kertoo.

Päätös nykymuotoiselle pikamuodille

Toteutuessaan laki saattaisi vaatia joitain yrityksiä tekemään isojakin muutoksia toiminnassaan.

Hautala ei silti ole huolestunut yritystoiminnan hankaloittamisesta vaan muistuttaa, että ympäristövahingot ja ihmisoikeusloukkaukset lankeavat kuitenkin lopulta jonkun maksettavaksi.

– Uskon, että kun yrityksille tulee huolellisuusvelvoite, se asettaa omat prosessinsa niin, että ne voivat siitä selvitä. Tässä täytyy oppia vanhoista tavoista pois ja ottaa uusia tilalle.

– Yrityksen ja yritystoiminnan tarkoitus tänä päivänä on paljon laajempi kuin pelkkä voiton tuottaminen osakkeenomistajille klassisessa mielessä.

Laki tarkoittaisi väistämättä myös sitä, että halpaa tavaraa ei voitaisi enää tuottaa ihmisoikeuksista piittaamatta. Kunnianhimoinen versio yritysvastuulaista olisi nykymuotoisen pikamuodin loppu.

Lue myös: Näin vanha vaate päätyy keräysastiasta uusiokäyttöön – maailman tekstiilituotannolla valtavat ympäristövaikutukset

– Komission esitys veloittaa yrityksiä asettamaan niiden liiketoimintamallin 1,5 asteen mukaiseksi, eli ottaa huomioon Pariisin sopimuksen mukaiset ilmastotavoitteet. Pikamuoti ei ole ilmastotavoitteiden kanssa yhteensopivaa. Se aiheuttaa erilaisten arvioiden mukaan 4–10 prosenttia globaaleista päästöistä. Päästöt tulisi saada nopeasti nollaan. Laki voi siis tarkoittaa nykymuotoisen pikamuodin loppua, Finnwatchin Sonja Finér sanoo.

Heidi Hautala haluaa muistuttaa, että laista voi olla myös etua niille yrityksille, jotka toimivat vastuullisesti. Hän ottaa esimerkiksi Kemiin perustettavan kierrätystekstiilitehtaan, jolla voisi olla maailmanlaajuiset markkinat.

– Tällä hetkellä edelläkävijät eivät hyödy hirveästi, jos työvoiman väärinkäyttöön tai raaka-aineiden tuhlaamiseen perustuva halpatuotanto porskuttaa. Kyllä sanoisin, että edelläkävijöiden tarpeisiin, myös tekstiilialalla, tämä on todella välttämätön. Niiden tulisi hyötyä siitä, että he toimivat vastuullisesti.

Lue myös: Pelkkiä vihreitä lupauksia? Päästöjen kompensointi on yrityksille enemmän maineenhallintaa kuin todellista vaikuttamista

Tuoreimmat aiheesta

Yritykset ja brändit