Suomi voitti Norjan 3-1

Pirteästi pelannut Suomi voitti Norjan vahvan maajoukkueen 3-1 lukemin Helsingin uudella jalkapallostadionilla käydyssä ystävyysottelussa. Suomen voiton pohjusti Jari Litmanen kahdella maalillaan (24. ja 61. minuutilla) ja lopullisen sinetin tykitti Shefki Kuqi rangaistuspilkulta lisäajalla.

Katso videopätkiä keskiviikon ottelusta (RealVideo-formaatissa):

Suomen voitossa oli monta makoisaa särmää. Suomi painosti alusta lähtien ja hallitsi palloa täsmällisen tarkalla syöttöpelillä alkuminuuteista lähtien. Valmentaja Antti Muurinen oli löytänyt hyvin toimivan puolustus-, keskikenttä- ja kärkiryhmityksen.

Kaikkien nautittavinta oli nähdä maajoukkuekapteeni Jari Litmasen into ja osaaminen. Barcelonassa vielä kirjoilla olevan Litmasen paikka oli keskikentällä neljän muun miehen kera, mutta "Litti" uurasti niin puolustuksen apuna kuin kärjessäkin. Hänen kirmaamisessaan ja taitavissa harhautuksissa näkyi peli-ilo, vaikka edellisen ottelun Litmanen pelasi kaksi ja puoli kuukautta sitten Suomen hävitessä vieraspelin Latvialle 0-1.

Litmasen illan vuonomaan yhdistelmää vastaan kruunasi kaksi maalia. Ajaxissa huippupelaajaksi kehittynyt pallotaituri iski johdon Mikael Forssellin syötöstä 24. minuutilla. Norja puolustus oli vaikeuksissa Suomen syötellessä lyhyillä ja nurmen pinnassa palloa ylös. Litmasen ja Forssellin kuvioon mahtui myös pelivälineen vippaus ilmaan. Litmasta vaihdos ei yllättänyt, vaan hän karkasi ja lähetti pallon napakasti ulkosyrjällä alanurkkaan.
- Eivät osanneet odottaa. Näin Jarin ottavan askelta ja nostin pallon yli. Chippi onnistui, Forssell iloitsi.

Avausjaksolla Norjan mahdollisuudet tasoitukseen olivat harvassa. Joukkueesta puuttui kahdeksan pelaajaa loukkaantumisten takia, mutta EM-kisojen miehistöstä valmentaja Nils-Johan Sembillä oli sentään 13 pelaajaa käytössään.
- Ei ihan paras Norja, mutta sentään hyvä joukkue ja vastus. Siellä olivat vaaralliset (Henning) Berg ja (Steffen) Iversen, Forssell kuvasti ManU:n ja Tottenhamin pelaajien esimerkein.

Toisella 45. minuuttisella Suomen herätti Norjan tasoitus. Isäntien lukuisat tilanteet eivät tuottaneet tulosta ja niin vanha kaava toteutui: vastustaja iski yllättäen. Vieraiden maalin viimeisteli Brannin Torstein Helstad, joka pääsi karkuun pitkän syötön turvin 54. minuutilla. Maalissa pelannut Jussi Jääskeläinen empi aavistuksen tulla vastaan rangaistusalueen yli. Seuraavaksi hän perääntyi ja Helstad pääsi tuikkaamaan pallon vahdin jalan vierestä verkkoon: 1-1.

Seuraava maali oli illan komein. Vaihdosta 56. minuutilla Simo Valakarin tilalle tullut maajoukkueen ensikertalainen Miika Koppinen lähetti pitkän piston keskialueelta Jari Litmasta tavoitellen. Ensimmäisen kesän viiden vuoden tauon jälkeen ehjänä harjoitellut "Litti" luki syötön oivallisesti ja ohjasi pelivälineen ilmasta ylänurkkaan.
- Vähän noita ehdittiin harjoitella. Pari kertaa onnistuttiin. Sinne vaan skruuvi, Koppinen kertoi Kauniaisen kentän harjotteiden hedelmistä.

Litmasen toisen maalin syntyajaksi kirjattiin 61. minuuttia. Lopussa, 85. minuutilla Litmanen laukoi lujaa ja maalivahti Frode Olsen sylki pallon peliin. Ensimmäisenä tilanteeseen ehti vaihtopelaaja Mika Kottila, joka ei kuitenkaan osunut lähietäisyydeltä ylärimaa lähemmäksi.
Maalivahti Jääskeläinen teki illan tärkeimmän torjuntansa 89. minuutilla, kun Helmstad oli tuplata onnistumiensa määrän kahteen maaliin. Norjalainen oli jälleen karussa, mutta Jääskeläinen voitti kirikilvan.

Suomen 3-1-maalin ja sananmukaisen sinetin iski rankkaritäplältä penkiltä viheriölle lopussa päässyt Shefki Kuqi. Kuqi sijoitti pallon kovalla tykillä Norjan rysään, kun pelattiin hollantilaistuomari Mario van der Enden antamaa lisäaikaa.