Suomun kumpareikko erottaa jyvät akanoista

Suomutunturin rinteitä. Kuva: Mika Minetti/LEHTIKUVA.
Suomutunturin rinteitä. Kuva: Mika Minetti/LEHTIKUVA.LEHTIKUVA
Julkaistu 10.12.2009 16:20

Freestylen kumparelaskun maailmancup saa lentävän lähdön, sillä Ranskan Méribelin osakilpailu lasketaan lumen puutteen takia Suomen Suomulla perjantaina 11. joulukuuta.

Näin ollen Suomu korvaa Meribelin osakilpailun, joka piti kilpailla joulukuun 16. Suomessa lasketaan siis kaksi osakilpailua, sillä lauantaina ovat suksitaiturit jälleen rinteessä ratkomassa sijoituksia.

Kumparelasku on vauhdikas ja erittäin paljon taitoa vaativa laji, jossa laskija pyrkii tulemaan kumpareista rinnettä vauhdikkaasti, mutta teknisen hallitusti ja suorassa laskulinjassa alas koko ajan leikkaavia käännöksiä tehden. Radalle on rakennettu kaksi hyppyriä ja urheilijoiden hypyt arvostellaan ja niiden vaikeuskerroin huomioidaan pisteissä.

Suomun rinne on 220 metriä pitkä ja kaltevuudeltaan keskimäärin 25-26 astetta jyrkkä. Kumpuja matkalla on noin 60 ja laskulinjoja on kaksi. Kilpailijan tulee pysyä merkityllä radalla ja suksien on pysyttävä jalassa maaliin saakka. Yhden laskulinjan leveys on noin kolme metriä ja kokonaisleveys on vajaat 12 metriä.

Kolme kumparetta sekunnissa

Vauhdikkuudesta kertoo jotain se, että laskija kohtaa kolme kumparetta joka sekunti ja tätä tykitystä pitäisi pystyä tekemään tyylikkään urheilullisesti koko matkan hypyt huomioiden. Hyppyrit ovat keinotekoisesti rakennettuja ja noin kolme metriä korkeita, joista laskija ponnistaa hyppyynsä lentäen 10-15 metrin matkan.

Miesten nopeimpien on arvioitu laskevan Suomun rinteen alas reilussa 22 sekunnissa, mutta toki keliolosuhteet vaikuttavat jonkin verran suorituksen kestoon.

Suomun rinteen tekee haastavaksi rinneprofiilin muuttuminen jyrkemmäksi kesken laskun. Alkuosa mennään lujaa, mutta jyrkänteelle tultaessa rytmi muuttuu ja laskijan on osattava tulla niin jyrkänteelle kuin alahyppyrillekin niin, että pystyy kontrolloimaan laskun ja hypyn. Urheilijan on näytettävä tuomaristolle koko ajan, että lasku on teknisesti hallussa ja kokonaissuoritus puhdas.

Laskusuoritusta arvostelee viisi käännöstuomaria ja tekniikan osuus on puolet kokonaispisteistä. Hyppyjä arvostelee kaksi tuomaria ja hyppyjen osuus on 25 % kokonaispisteistä. Aikapisteet ovat 25 % kokonaispisteistä ja ihanneajan saamiseksi käytetään kaavaa, jossa huomioidaan rinteen pituus suhteessa laskunopeuteen.

Kaiken kaikkiaan Suomu tarjoaa mainion haasteen urheilijoille ja erottaa varmasti jyvät akanoista, vaikka ei ole jyrkkyydeltään esimerkiksi Japanin Inawashiron luokkaa.

Tuoreimmat aiheesta

Hiihtolajit