Horneteja, panssarivaunuja ja haupitseja – tällaista kalustoa puolustusvoimat esitteli lippujuhlan paraatissa

 Tänään vietetään puolustusvoimain lippujuhlan päivää. 

Juhlallisuudet alkoivat aamukahdeksalta lipunnostolla Päävartiossa, missä lipun nostivat vartiopalvelusta suorittavat varusmiehet. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti lipun salkoon Mäntyniemessä.

Aamuyhdeksältä puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen sekä maanpuolustus- ja ammattijärjestöjen edustajat laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla Sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle. Mannerheimin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 155 vuotta.

Paraatikatselmuksessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen ottivat paraatin vastaan puoliltapäivin Helsingin Senaatintorilla.

–  Olemme kaikissa olosuhteissa vastuussa oman maamme puolustamisesta. Näin on myös jatkossa, vaikka puolustusliiton jäsenenä saisimme tukea liittolaisilta, presidentti Niinistö sanoi puheessaan.

Hän korosti puolustusvoimien tärkeyttä epävarmassa maailmantilanteessa ja sanoi Natoon hakeutumisen olevan Suomelle seuraava, luonnollinen askel.

–  Samalla kun Suomi hakee suojaa, on se myös valmis antamaan sitä. Puolustusliitto on sitoumus, jossa otetaan vastuu kaikkien liittolaisten turvallisuudesta. Suomi ei tätä periaatetta kaihda, vaan ottaa sen vakavasti, hän jatkoi.

Kenttähartauden piti kenttäpiispa Pekka Särkiö, joka toi puheessaan vahvasti esiin muuttuneen maailmantilanteen.

–  Ajatus sodasta on aiemmin ollut kaukainen, mutta neljä kuukautta sitten tilanne muuttui. Kasvojemme edessä käydään raakaa hyökkäyssotaa. Luottamus Venäjään on karissut, Särkiö sanoi.

Porilaisten marssi kajahti Senaatintorilla.

Presidentti Sauli Niinistö nosti lipun salkoon Mäntyniemessä.

Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen sekä maanpuolustus- ja ammattijärjestöjen edustajat laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla. 


Päivän näkyvin osuus eli valtakunnallinen paraati järjestetään Helsingissä. Paraatiin osallistuu yhteensä yli 1 600 sotilasta, yli 40 ajoneuvoa ja 14 ilma-alusta sekä viranomaisten yhteinen koiraosasto. Joukkoja osallistuu paraatiin Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Perinteistä valtakunnallista paraatia ei ole voitu järjestää kahteen vuoteen koronapandemian vuoksi. Tapahtumasta saattaa aiheutua väliaikaista haittaa liikenteelle.

Ylilennoista koituu melua Helsingissä

Paraatikatselmus järjestettiin puoliltapäivin Helsingin Senaatintorilla, minne joukot alkoivat kokoontua kello yhdentoista jälkeen aamupäivällä. Ajoneuvoja tuotiin paikalle jo perjantai-iltana. Paraatin otti vastaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurassaan puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Ohimarssi alkoi puoli kahdelta iltapäivällä Mannerheimintiellä ja etenee Musiikkitalon suuntaan. Ohimarssin vastaanottopaikka oli Musiikkitalon edustalla.

Tapahtumassa nähtiin ensimmäistä kertaa myös Maavoimille hankittu uusi esisarjan panssaroitu 6x6-miehistönkuljetusajoneuvo. Ohimarssin ylilennoissa nähtiin Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutui melua Helsingin alueella.

Ohjelmaan kuuluu tänä vuonna paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi muun muassa kalustonäyttely ja Puolustusvoimien kesäkiertueen konsertti. Tapahtumiin on vapaa pääsy. Paraatin lisäksi liikenteeseen voi Helsingissä vaikuttaa illan jalkapallo-ottelu, jossa Suomi isännöi Bosnia-Hertsegovinaa Olympiastadionilla iltaseitsemältä.

Lue myös:

    Uusimmat