Tällainen on presidentti Mauno Koiviston muistomerkki

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki paljastettiin lauantaina 25. marraskuuta.  

Tänään tulee kuluneeksi sata vuotta presidentti Koiviston syntymästä. Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994 toiminut Koivisto kuoli Helsingissä 93-vuotiaana 12. toukokuuta 2017.

Presidentti Koiviston elämäntyötä ja muistoa kunnioitetaan tänään julkistetulla muistomerkillä.

Muistomerkki sijaitsee Pikkuparlamentin puistossa Helsingissä. 

Muistomerkin paljastustilaisuuteen osallistui Suomen ylin valtiojohto. Paikalla tilaisuudessa oli myös presidentti Koiviston leski, rouva Tellervo Koivisto

Ohjelmassa nähtiin musiikkiesitysten lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö japääministeri Petteri Orpon (kok.) puheet. 

Tilaisuuden musiikista vastasivat Sibelius-lukion kamarikuoro ja Kaartin soittokunta.

Musiikin muistopatsaan paljastushetkeen on säveltänyt musiikin kapellimestari Juha Pisto

Tilaisuuden päätteeksi kuultiin Tapani Länsiön säveltämä kappale Miete, jonka teksti perustuu presidentti Koiviston tunnettuihin sanoihin. Kappaleen esitti Sibelius-lukion kamarikuoro. 

Orpo: Presidentti Koiviston ymmärrykselle Venäjästä on tilausta myös tänään

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi presidentti Mauno Koiviston muistomerkin paljastustilaisuudessa, että Koiviston ymmärrykselle Venäjästä ja sen historiasta on tilausta myös tänään.

Orpo huomautti, että maailma oli jännitteinen Koiviston presidenttikaudella eivätkä jännitteet ole poistuneet.

Hän sanoi, että Koiviston ajatukset luovat kehyksen nykyisyydelle. (STT)

Niinistö: Olemme kunnioittavan kiitoksen velkaa

Presidentti Sauli Niinistö kuvaili presidentti Mauno Koivistoa suureksi valtiomieheksi, joka aina kohotti yleisen edun korkeimmalle sijalle.

Niinistö sanoi Koiviston muistomerkin paljastustilaisuudessa, että olemme Koiviston työstä ja pitkästä eletystä elämästä tälle kunnioittavan kiitoksen velkaa. (STT)

Niinistö kiitti puheessaan presidentti Koivistoa työstään ja kertoi muistomerkistä.

– Se on monitulkintainen ja monimerkityksellinen taideteos. Yhtä monitahoinen oli myös presidentti Koivisto. Hän oli satamatyömies, tutkija, pankkimies ja poliitikko. Sotaveteraani, joka ymmärsi rauhan mittaamattoman arvon, presidentti Niinistö sanoi. 

Muistomerkin on suunnitellut ja tehnyt kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen, joka voitti vuonna 2021 valtioneuvoston kanslian järjestämän avoimen muistomerkkikilpailun. 

Kuusi metriä korkea ja viisitoista metriä pitkä teos on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Katsoja pystyy kulkemaan kaksiosaisen teoksen läpi, sillä se sijoittuu Pikkuparlamentin puiston keskikäytävän molemmille puolille. 

Koiviston syntymäkaupungissa Turussa puolestaan muistetaan Koivistoa kiven paljastamisella Turun matkustajasatamassa. Kivi sijaitsee Turun vanhan satamakonttorin vieressä, missä Koiviston ensimmäinen työhuone sijaitsi vuosina 1948–1951. 

Lue myös:

    Uusimmat