"Suosituilla on varaa tehdä virheitä" – nokkimisjärjestys sanelee tyttöjen elämää koulussa

Tyttö muiden nuorten keskellä
Kuvituskuva. Monkey Business Images
Julkaistu 25.05.2015 14:55

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Kaverisuosioon perustuva yhteisö ei ole avoin kaikille. Suosituilla tytöillä on koulussa enemmän valtaa.

"Kaikki suositut ja täydelliset tytöt, kertokaa elämästänne, käyttäytymisestänne ja muusta :) Voit laittaa kuvan itsestäsi jos haluat (:"

Näin kirjoittaa nimimerkki Puspus Suomi24.fin keskustelussa.

"Minun tyttöni kuuluu siihen tavisten ryhmään, muiden silmissä harmaa, erottumaton hiirulainen. Suosituilla on aina jotain kivaa menossa, pelaavat välkällä kaikkea kivaa mihin muut eivät pääse yms, pitävät hienoja pyjamabileitä jne. Tyttöni haluaisi kovasti suosittujen porukkaan, on yrittänyt, muttei ole päässyt. Mitä voisin tehdä?", valittelee vierailija Vauva.fissä.

Suosio – mystinen, haihtuva ja tavoiteltu. Mutta miksi suositun rooli on niin haluttu? Mitä suosiolla koulussa saa? 

Yhteiskuntatieteiden maisteri Taru Kulmalainen tarkasteli väitöstutkimuksessaan tyttöjen kaverisuosiota yläkoulussa.  Idea väitöskirjaan syntyi Kulmalaisen gradun tulosten perusteella.

– Selvitin tyttöjen siirtymää alakoulusta yläkouluun. Haastatteluissa kuudes- ja seitsemäsluokkalaiset tytöt kertoivat, että suosioon liittyvät asiat tulevat erityisen tärkeäksi yläkoulun alkaessa, Kulmalainen sanoo.

Väitöstutkimuksessa havainnoitiin kolmen seitsemännen luokan oppitunteja ja välitunteja yhden lukuvuoden ajan, sekä haastateltiin seitsemäsluokkalaisia tyttöjä. Tutkimusaineistona käytettiin myös kyselyjä sekä dokumentteja.

"Suositut on täällä päin niitä, jotka on sosiaalisia, esim. ryhmätöitä tehdessä ne ottaa ohjat omiin käsiinsä ja osaa puhua, yrittää jutella vähän kaikille jotaki mut yleensä ignooraa ne hiljaset tyypit. Niil ei oo kauheeta pakkelikerrosta, mutta kaikilla on tyyliin jotkut valkoset Conssit ja farkkutakki ja mustat farkut ja donitsinuttura tai joku Ginan armytakki."

– Keskustelija Demi.fissä

"Lukiossa olin siis suosittu. Siellä muutuin itsetietoisemmaksi itsekseni ja ne pari vuotta siinä lukiossa olivat koulunkäyntini parhaimmat."

– Keskustelija ranneliike.netissä

"Ainoo tapa päästä eroon kiusaamisesta on olla suosittu, nii kukaan ei uskalla kiusata, kun on paljon kavereita."

– Keskustelija Suomi24.fissä

Tietty harrastus voi olla suosittujen juttu

Kulmalainen havaitsi, että kaverisuosiossa on kyse epävirallisesta järjestelmästä, joka jakaa tytöt "suositun", "tavallisen" ja "ei-suositun" kategorioihin. Seiskaluokkalaisten tyttöjen mukaan epäsuosioon joutuva tyttö on hiljainen, eikä hän ole kaveri poikien kanssa. Myös ulkonäköseikat olivat haastateltujen mukaan syy epäsuosiolle.

– Omien havaintojeni mukaan päällepäin näkyvät erot tyttöryhmissä eivät olleet isoja. Ennemminkin niin päin, että jakoja tehtiin ja pyrittiin pitämään yllä sen vuoksi, että suosittujen ryhmää ei voi olla olemassa ilman erottautumista muista ryhmistä.

Kaverisuosioon perustuva yhteisö ei ole avoin kaikille. Ei-suosituiksi määritellyllä ei  välttämättä ole asiaa ryhmään.

– Ei-suosittuun ryhmään kuuluvat saatetaan hyväksyä oppilasyhteisöön mukaan vain sen verran kuin on "pakko", ettei opettaja puutu asiaan.

Teini ja kännykkä

Entä miten sitten suosituksi pääsee?

Kulmalaisen mukaan suositun tytön ominaisuudet vaihtelevat eri aikoina ja eri paikoissa. Joissakin koulussa esimerkiksi tietty harrastus voi olla suosittujen tyttöjen juttu.

– Yleisimpiä, myös muissa tutkimuksissa havaittuja perusteita suosiolle ovat sosiaalisuus, eli paljon suosittuihin ryhmiin kuuluvia kavereita, tunnettuus koulussa, ulospäinsuuntautunut persoonallisuus, kaveri- ja seurustelusuhteet poikien kanssa ja hyvänä pidetty ulkonäkö, Kulmalainen kuvaa.

"Yleensä valtaosa suosituista on hyvännäköisiä, eli kyllä ulkonäkö vaikuttaa todella paljon."

– Keskustelija Demi.fissä

"Mä olin suosittu isojen nastojen jengissä, jota johti mun broidi. Omalla luokalla olin muita kundeja pidempi ja voimakkaampi, kuten broidi omallaan. Nostelimme rautaa, futasimme, sporttiset kundit sai aina arvostusta. Pärstä peilissä oli tuollon ok, makeella fledalla. Taisin olla aika kovis."

– Keskustelija ranneliike.netissä

"Myönnän, että olen itsekkin joskus haaveillut, että voisin olla suosittu ja kaikki pojat tykkäisi minusta ja haluaisivat seurustella kanssani. Mutta minä ainakin olen onnellinen, että en ole suosittu."

– Keskustelija Suomi24.fissä

– Koulumenestys ja päihteiden käyttö ovat asioita, jotka liittyvät muun muassa koulupiirin sosioekonomiseen taustaan. Joillakin alueilla ne nostavat statusta, toisilla laskevat.

Tytöt osaavat myös poikia paremmin esimerkiksi nimetä suosituimmuudeltaan erilaisia ryhmiä.

– Suosioon ja suosituimmuuteen voidaan liittää korostuneen feminiininen tyyli, tietynlainen pukeutuminen ja laittautuminen, ja heteronormatiivisuus: suhteet poikien kanssa sekä näkemys, että pojat voivat määritellä, ketkä tytöt ovat suosittuja.

Suosittujen ja ei-suosittujen tyttöjen välissä ovat niin sanotut tavalliset tytöt.

– Heidän asemansa suhteessa suosion kriteereihin on neutraalimpi kuin kahdella muulla ryhmällä. Yläkoulun julkisuudessa ei yleensä haluta joutua negatiivisen huomion kohteeksi, ja tavalliset tytöt olivat siihen nähden turvallisessa asemassa. Myöskään suosioon liittyvät erottelut eivät koske heitä. Nuoret myös kokevat "tavallisuuden" positiivisena ja tavoiteltavana asiana.

Suosittu tyttö saa päättää

Poikien statustaisteluista on myös tehty tutkimuksia. Hekin jaottelevat toisiaan suosittuihin ja ei-suosittuihin. Tosin tytöt saattavat olla poikia enemmän ”kartalla” siitä, kuka on suosittu, kuka ei.

– Pojilla statuksen määrittymiseen liittyvät esimerkiksi tietyntyyppisen maskuliinisuuden mukainen olemus ja toiminta, kuten urheilullisuus.

Käsiä

Väitöksen mukaan tavallisella ja suositulla tytöllä on koulussa enemmän toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksia. He voivat esimerkiksi vaikuttaa siihen, kuka pelaa liikuntatunneilla mitäkin pelipaikkaa, mikä on työnjako kotitaloustunnilla tai ryhmätyössä ja millaista ohjelmaa luokkajuhlaan tehdään.

– Suosittujen ryhmien tytöt pystyivät tutkimukseni perusteella esimerkiksi käyttämään koulun tiloja välitunneilla laajemmin, eli oleskelemaan keskeisimmillä paikoilla ja tietyillä penkeillä. Oppitunneilla heidät otettiin ongelmitta mukaan ryhmätöihin. Haastatteluissa tuli esiin näkemys, että "suosituilla on varaa tehdä virheitä", eli saman pienen mokan takia joku muu joutuisi silmätikuksi tai kiusaamisen kohteeksi.

"Osta tytöllesi iPhone, Tigerin farkut, (muut vaatteet esim. H&M:ltä ja Vilasta) korkkarit, parka- ja tikkitakki, "merkkilaukku" (tyyliin Longchamp, DKNY. Guess on jo out), ehkäpä kello? Oikean kokoiset rintsikat ja katsotte että vaatteet istuvat hyvin."

– Keskustelija Vauva.fissä

"Merkkivaatteet pitää olla, ja tyylitajua. Talvitakkina parka karvakauluksella, ei mitään toppahousuja. Hiukset pitkähköt ja kampaajalla leikatut. Pitää olla joku harrastus, jossa on hyvä, ja kavereita harrastuksenkin kautta. Koira on plussaa. Kodin pitää olla sellainen, että sinne on kiva tuoda kavereita: siistiä, tilavaa ja trendikästä ja hyvät välipalat."

– Keskustelija Vauva.fissä

"Mopoauto on täällä tie suosioon."

– Keskustelija Demi.fissä

Tytöt voivat häivyttää suosioon perustuvien ryhmien välisiä eroja esimerkiksi suosimalla tavallisuutta korostavaa tai toisaalta selkeästi valtavirrasta poikkeavaa tyyliä.

Kulmalan mukaan myös aikuisten tulisi pyrkiä rikkomaan tyttöjen ryhmiä, varsinkin, jos niihin liittyy ulossulkemista tai muuta kiusaamista.

– Kaverisuosiossa kyse ei ole vain eri kaveriporukoista, vaan siihen liittyy valta-asetelmia ja hierarkioita, jotka eivät ole koulunkäynnin tai oppilaiden vertaisyhteisöllisyyden kannalta tarkoituksenmukaisia tai toivottavia.

Olitko koulussa suosittu vai tavallinen? Kerro meille tarinasi!

Kysely

Tuoreimmat aiheesta

Ystävyys