Harvinaista kuvaa: Helsingin alla on jättimäinen luolasto – ollut hylättynä kymmeniä vuosia, mutta nyt se on palaamassa käyttöön

1:47img
Julkaistu 11.10.2018 06:50

Sami Lindfors

sami.lindfors@mtv.fi

Video: Tältä näyttää lähes 20 vuotta ilman käyttöä ollut öljyluolasto Helsingin Mustikkamaan alla.

Energiayhtiö Helen rakentaa Helsingin Mustikkamaan alle 1980-luvulla louhittuihin luoliin luolalämpövaraston.

Helsingin Mustikkamaan alle louhittiin 1980-luvun alussa kolme kallioluolaa, jotka toimivat raskaan polttoöljyn säilytyspaikkoina.

Luolat kuitenkin tyhjennettiin ja poistettiin käytöstä vuonna 1999. Sen jälkeen ne ovat olleet vailla käyttöä, ja massiivinen putkistokin jäi paikalleen.

Nyt Helen aikoo ottaa vailla käyttöä olleet luolat hyötykäyttöön. Tänä syksynä vanhat laitteet ja putkistot tuodaan maanpinnalle ja viedään eteenpäin kierrätykseen.

Vuoden 2019 alusta alkaa luolalämpövaraston rakentaminen. Suomen suurimman sellaisen.

Mustikkamaan lämpöluolavarastoon varastoidaan kaukolämpöä. Luolavarasto täytetään Päijänteen vedellä, jota mahtuu varastoon yli 40 kertaa enemmän kuin mitä on Helsingin uimastadionin altaissa. 

mustikkamaaluola2

Varaston kokonaistilavuus on 320 000 kuutiometriä, tehollinen vesitilavuus 260 000 kuutiota. Lataus- ja purkuteho on 120 megawattia. Varausta purkaessa lämpöä voidaan hyödyntää sellaisenaan kaukolämpönä.

Vuodessa varastoitava energiamäärä on vuodessa 140 000 megawattituntia. Se vastaa noin 25 000 kerrostalokaksion vuotuista lämmönkulutusta.

Lämpöä varastoimalla Helen pyrkii myös vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Helen pyrkii ilmastoneutraaliin energiantuotantoon.

Lämpövarasto vähentää laskennallisesti öljyyn verratessa fossiilisten polttoaineiden käyttöä 1 000 000 öljylitran verran vuodessa.

Luolalämpövarasto on tarkoitus ottaa käyttöön kesällä 2021. Kun rakennustyöt ovat valmiit, luolien täyttämiseen vedellä kuluu noin kolme kuukautta.

Urakka kustantaa noin 15 miljoonaa euroa. Siihen on myönnetty työ- ja elinkeinoministeriön investointitukea 2,1 miljoonaa euroa.

Maan päältä ei valtavaa lämpövarastoa erota, sillä maanpäällisiä rakennuksia ei tarvitse rakentaa. Lämmön varastointi ei vaikuta alueen muuhun toimintaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö