Superharvinainen löytö: Tutkijat tapasivat Kiinassa satoja fossilisoituneita lentoliskon munia

Kiinasta löytyi yli 200 lentoliskon munaa
imago/Xinhua/ All Over Press
Julkaistu 01.12.2017 15:17
Toimittajan kuva

Jarno Miettinen

jarno.miettinen@mtv.fi

Tutkijat ovat löytäneet ainakin 215 hyvin säilynyttä Hamipterus tianshanensis -pterosauruksen eli lentoliskon munaa. Löytö tehtiin aavikolta Kiinan luoteisosassa Xinjiangin autonomisessa maakunnassa. Vastaa löytöä ei ole aiemmin tehty. 

Asiasta uutisoivat muun muassa The Guardian ja Suomessa Tekniikan maailma.

Tähän asti pterosauruksen munia on tunnettu vain alle kymmenen. nyt löytyneet muunat ovat lehtitietojen mukaan hyvin säilyneitä. Osassa munista on mukana jäänteitä alkioista. Samalta paikalta löydettiin myös satoja aikuisten lentoliskojen fossiileja.

Löytö on ainutlaatuinen, sillä tähän asti maailmasta ei ole löytynyt lentoliskojen munia, jotka sisältäisivät kolmiulotteisen alkion.

– Haluamme sanoa tätä pterosauruksien Eedeniksi, kommentoi paleontologi Shunxing Jiang Kiinan tiedeakatemiasta.

Löytö viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että liskot syntyivät lentokyvyttöminä ja tarvitsivat hoitamista ehkä pitkäänkin syntymänsä jälkeen.

pterosaurus lentolisko

Taiteiljian näkemys Hamipterus tianshanensiksesta poikasineen.

Tutkijat uskovat, että samalta paikalta saattaa löytyä vielä lisää pterosausuksen munia hautautuneina nyt löytyneiden alta.

Kalaa syövä hamipterus tianshanensis eli noin 120 miljoonaa vuotta sitten. Sen lepakon siipiä muistuttavien nahkapoimuisten siipien kärkiväli oli noin 3,5 metriä. Pterosaurukset olivat maailman ensimmäisiä lentäviä selkärankaisia.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat