Metalliyhtye Slayer esiintyi Tuska-festivaaleilla viikonloppuna Helsingissä.
Viimeisellä maailmankiertueellaan olevan Slayerin Suomen jäähyväiskeikka Tuska-festivaaleilla sisälsi poikkeuksellisen näyttäviä tulitehosteita, kuittailua maailmankuuluille Kardashianeille ja teknisesti puhdasta, nopeatempoista soittamista. Lisäksi keikka sai päätöksen, jota tuskin kukaan osasi odottaa.
Slayer nähtiin Tuskan pääesiintyjänä
Laulaja-basisti Tom Araya on toinen yhtyeen jäljellä olevista alkuperäisjäsenistä.Akira Ahola
Yksi metallimusiikin meganimistä, Slayer, oli Tuska-festivaalin pääesiintyjä lauantaina Helsingissä. Yhtye on ilmoittanut, että nyt käynnissä oleva maailmankiertue tulee olemaan heidän viimeisensä. Slayerin on perustamisvuodestaan 1981 alkaen soittanut äärimmäisen nopeatempoista ja teknisesti vaativaa metallia ja tätä nähtiin myös Helsingissä peräti 20 kappaleen verran.
Kitaravirtuoosi Kerry King on toinen yhtyeen alkuperäisjäsenistä.Akira Ahola
Perustajajäsenistä vielä mukana olevat Tom Araya, 58 ja Kerry King, 55, yhdessä rumpali Paul Bostaphin, 55, ja kitaristi Gary Holtin, 55, kanssa saivat Helsingissä yleisön villiintymään heti hittinsä, Repentless, ensilyönnistä alkaen.
Tyylilleen uskollisesti Araya ei juurikaan yleisöä puheillaan lämmitellyt, vaan antoi musiikin ja lavashow'n puhua puolestaan. Thrash metal- keikoilla on yleistä osa yleisöstä juoksee ympyrää, niin sanotussa mosh pitissä, törmäillen toisiinsa. Yleensä mosh pit -piirijuoksu on käynnissä enintään muutaman kappaleen aikana. Lauantaina Tuskassa mosh pit pyöri kuitenkin läpi koko puolitoistatuntisen keikan. Loppuunmyydyn tapahtuman yleisö fanitti ikonista bändiä raivokkaasti kädet ilmassa rokaten.
Keikalle oli tullut faneja myös ulkomailta ja keikka oli loppuunmyyty.Akira Ahola
Yhtyeen kitaristi, Gary Holt lähetti puolestaan terveisiä tosi-tv-perhe Kardashianeille. Miehellään oli päällään irvokas paita, jossa luki teksti Kill the Kardashians. Paidan taustalla on eripura, joka alkoi jo vuonna 2014, kun Kardashianien perheeseen kuuluva Kendall Jenner kuvattiin Coachella-festivaaleilla Slayerin paidassa, vaikkei tiettävästi kukaan Kardashienien klaanissa kuuntele näin raskasta metallia. Holt on tämän jälkeen useaan otteeseen arvostellut Kardashianeja kaksinaismoralismista.
Gary Holt luopui osittain t-paitansa peittäneestä liivistään heti, kun kuvaajat poistuivat heille osoitetulta alueelta lavan edessä.Akira Ahola
Gary Holt ”edusti” Kill Kardashians paidassaan. (lukijan kuva)Lukijan kuva.
Slayerin Tuska-keikalla kirjaimellisesti lämmitti myös pyrotekniikka, erityisesti Born of Fire -kappaleen aikana. Lavalla oli elävää tulta Slayerin logojen takana, tuulimuureina ja yli viisimetristen liekkien muodossa.
Tunnelma ja liekit olivat kattoa hipovia, lieskojen lyödessä parhaimmillaan yli viidessä metrissä. (lukijan kuva)Lukijan kuva.
Keikan viimeinen kappale nosti tunteet pintaan
Keikan viimeisenä kappaleena kuultiin julkaisuvuotenaan 1986 pahennusta laajalti herättänyt ja sittemmin kulttibiisiksi muodostunut Angel of Death, jonka tempo on peräti 237 iskua minuutissa. Kappaleen viimeisen lyönnin jälkeen yleisö huusi ja vihelsi toivoen vielä yhtä biisiä.
Tom Araya herkistyi keikan lopussa ja seisoi useamman minuutin hiljaa, fiilistellen uskollisia fanejaan ja huikeaa uraa.Lukijan kuva.
Kaikkien yllätykseksi Tom Araya käveli rauhallisesti lavan toiseen reunaan, seisoi täysin vaiti ja vain katseli yleisöä. Hetken kuluttua hän nosti kätensä, kämmenet vastakkain eteensä ja teki buddhalaishenkisen kiitoseleen.
Mies oli silminnähden liikuttunut ja lausui mikrofoniin vielä muutaman sanan villinä huutavalle yleisölle. Slayerin Suomen keikka päättyi koskettavan kauniisiin sanoihin: ”Hyvästi, minun tulee teitä ikävä.”