Porin sivistysjohtaja Jari Leinonen on huolissaan kasvavan työttömyyden aiheuttamista paineista perheissä. Asia nousi esille viime viikolla, kun ala-asteikäisen oppilaan "köyhät" vanhemmat kertoivat Porin kaupungin Kysymystorilla, miten koulujen vaatimuksia on vaikea täyttää.
Hei! Lapsemme on ala-asteella. Ostimme hänelle lenkkarit kesällä. Syksyllä lapsi itki kotona, etteivät lenkkarit kelpaa liikunnan opettajalle ja jouduimme menemään ostamaan Urheiluliikkeestä lapselle toiset lenkkarit, koska opettaja kuulemma vaatii, että lenkkareiden on oltava tietynlaiset, muuten tulee huutoa lapsille. Perheessämme toinen vanhemmista on työtön. Voisivatko liikunnan opettajat nyt sitten keväällä laittaa meille vanhemmille viestiä ja kertoa tarkkaan millaiset lenkkarit liikuntatunnilla tulee olla. Meillä nuo toiset lenkkarit jäivät nyt sitten käyttämättä. Lapsilla jalka kasvaa, joten ei viitsisi turhia kenkiä ostella. Opettajien tulisi ymmärtää, että kaupungissamme on paljon työttömiä, joilla ei ole ylimääräistä rahaa. Toinen juttu on sitten nämä opettajien vaatimat sisäpelikengät, joita käytetään sählyssä 2 viikkoa ja luistimet, millä käydään tekojääradalla muutaman kerran. Opettajien tulisi ymmärtää, että on köyhiä perheitä, joiden lapsilla ei ole rahaa liikuntaharrastuksiin koulun ulkopuolella ja luistimia ja sisäpelikenkiä käytetään vain se, mitä koulussa käytetään. Tänä vuonna ei kuulemma edes luistelukenttiä jäädytetä.
Kysyi Köyhä
Lapselle oli viestin mukaan ostettu lenkkarit kesällä, mutta syksyllä koulun liikunnan opettaja oli vaatinut toisenlaisia lenkkareita tunnille.
Hei. Kysyjänä tuot esiin varsin murheellisen yhteiskunnallisen ongelman. Työttömyys ja sen aiheuttamat taloudelliset ongelmat sekä vaikutus henkiseen ilmapiiriin on surullista . Varsinkin yksilötasolla koettuna se entisestään kärjistyy. Koulun tarkoitus ei ole lisätä minkäänlaisia taloudellisia paineita koteja kohtaan. Myös kuvaamasi tilanne tulisi hoitaa eri tavalla. Laitan viestin nyt tiedoksi kaikille liikunnanopettajille, jotta edellä kuvaamasi tilanne ei toistuisi.
Vastasi sivistysjohtaja Jari Leinonen
– Syksyllä lapsi itki kotona, etteivät lenkkarit kelpaa liikunnan opettajalle ja jouduimme menemään ostamaan urheiluliikkeestä lapselle toiset lenkkarit, koska opettaja kuulemma vaatii, että lenkkareiden on oltava tietynlaiset, muuten tulee huutoa lapsille. Perheessämme toinen vanhemmista on työtön, viestissä kirjoitetaan.
Leinonen ei osaa ottaa kantaa yksittäisen viestin todenmukaisuuteen, mutta sanoo, että vastaavanlaista problematiikkaa on kouluissa jouduttu pohtimaan aiemminkin.
– Perusopetuksen ei pitäisi rasittaa perheitä millään tavalla taloudellisesti, Leinonen painottaa.
Tuoreen viesti luettuaan Leinonen vastasi siihen ja lähetti myös liikunnanopettajille ohjeistuksen, jossa nämä huomioisivat vähävaraisten perheiden aseman koulujen vaatimuksissa liikunta-asusteiksi ja -välineiksi.
Suomessa on tällä hetkellä yhä enemmän esimerkiksi työttömiä perheitä, joilla ei yksikertaisesti ole varaa hankkia varusteita lapsilleen.
– Kyllä opettajat suhtautuvat hyvin ymmärtäväisesti tähän kaikkeen.
Liikunta on ainoita opetusaineita koulussa, jossa välineiden hankinnasta saattaa tulla vaateita myös kotiin. Etenkin talviliikuntavälineet tuovat ostohaasteita kotiin.
– Muissa aineissa ei ole tätä vaaraa. Käsitöissä saatetaan joskus tehdä joitakin oppilaan omavalintaisia juttuja, joihin voidaan ajatella tuotavan jotakin kotoa, Leinonen sanoo.
Kouluissa järjestettävät luokkaretket ja leirikoulut liittyvät Leinosen mukaan tähän samaan tematiikkaan.
– Meillä on selkeät ohjeet siitä, että koulun on taattava jokaiselle oppilaalle mahdollisuus lähteä esimerkiksi leirikouluun. Koulun on vain saatava tieto asiasta, jos perheellä ei ole esimerkiksi varaa osallistua, Leinonen sanoo.
Hän tietää myös, että vanhemmilla saattaa olla korkea kynnys kertoa taloudellisesta tilanteestaan koululle.
– Köyhyyden ilmaiseminen vain voi monelle olla vaikeaa leimautumisen pelossa.
Leinonen pelkää, että tulevaisuudessa vastaavaan keskusteluun saatetaan joutua vielä useammin, jos kuntien rahat loppuvat. Myös uusi opetussuunnitelma saattaa aiheuttaa paineita niin opettajille kuin perheillekin.
Samasta aiheesta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.