Terveydenhuollossa tarvitaan päivittäin jopa satoja tuhansia suojaimia.
Kirurgisten suu-nenäsuojainten osalta käyttötarvearvio on sairaaloissa noin 410 000–500 000 kappaletta vuorokaudessa.
Hengityksensuojainten (FFP2 ja FFP3) osalta käyttötarvearvio on noin 15 000–50 000 kappaletta vuorokaudessa.
Suojatakkien osalta käyttötarvearvio on noin 88 000–110 000 kappaletta vuorokaudessa.
Huoltovarmuuskeskuksen mukaan suu-nenäsuojainten ja hengityksensuojainten varastotilanne on kohtalainen. Sen sijaan suojatakkien ja -essujen saatavuus on heikko.
Tilannetta pyritään helpottamaan sairaanhoitopiirien varastojen kautta sekä priorisoimalla hankintatoimintaa suojatakkeihin. Niiden globaali saatavuus on tällä hetkellä huono.
Valmistajat asettavat etusijalle suuret tilaukset, joten sairaanhoitopiirien ja Huoltovarmuuskeskuksen yhteishankintojen toimituksia on saapumassa lähiviikkojen aikana.
Lisäksi kotimaisten, tuotantonsa aloittavien toimittajien kanssa käydään neuvotteluja.
UPM auttaa suojainten hankinnassa
Huoltovarmuuskeskus ja metsäkonserni UPM ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen mahdollisuudesta hankkia merkittävä määrä suojaimia Kiinasta.
Koronapandemian takia tarvittavilla suojavarusteilla on nyt kova kysyntä. Tarvikkeiden valmistus sijaitsee pääasiassa Kiinassa, joten suuria määriä suojavarusteita on tilattava sieltä.
Sopimuksen mukaan UPM:n hankintaorganisaatio etsii suojainten toimittajat ja neuvottelee toimitusehdot. Yhteistyö voi jatkossa koskea myös muita tuotteita.
Päätöksen toimittajasta ja tilauksesta sekä varsinaisen hankinnan tekee kaikissa tapauksissa HVK. UPM toimii asiassa yleishyödyllisessä tarkoituksessa, eli on asettanut hankinta-ammattilaisiaan HVK:n käyttöön eikä ota avustamisesta korvausta.
HVK ja työ- ja elinkeinoministeriö olivat yhteydessä UPM:ään joitakin viikkoja sitten ja tiedustelivat mahdollisuutta tehdä yhteistyötä.
UPM on hankkinut näytesuojaimet yli kymmeneltä esivalitulta toimittajalta, ja suojaimia on testattu VTT:llä. Kaikki testatut tuotteet ovat olleet vaatimukset täyttäviä kirurgisia suu-nenäsuojaimia.
Hankintaprosessi on noudattanut UPM:n hankintakäytäntöjä. Ottaen huomioon olosuhteet markkinoilla, UPM on pyrkinyt edistämään asiaa mahdollisimman ripeästi. UPM on toiminut yli 20 vuotta Kiinassa, missä yhtiöllä on erikoispaperitehdas ja tarralaminaattitehdas Changshussa.
Huoltovarmuuskeskus on saanut apua myös muilta suurilta suomalaisyrityksiltä, joilla on kontakteja Kiinassa.
– Kansainvälisen koronapandemian aikana terveydenhuollon käyttöön tulevien suojavarusteiden saatavuus on vaikeutunut. Huoltovarmuuskeskus pitää erittäin arvokkaana sitä yhteistyötä, mitä suomalaisten Kiinassa toimivien yritysten kanssa on suojavarusteiden saatavuuden parantamisessa saatu aikaan, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen väliaikainen toimitusjohtaja Janne Känkänen.
– Kiitokset UPM:lle hyvin sujuneesta yhteistyöstä. UPM:n asiantuntijoiden vahva sitoutuminen ja työpanos ovat tukeneet hienolla tavalla Huoltovarmuuskeskuksen hankintojen edistämistä.