Suunnatonta tuhoa aiheuttavien nuoliammusten käyttö yllätti kokeneen tutkijankin: "Ongelmana on se, etteivät ne valitse uhriaan"

7:04img
Professori Helena Ranta kommentoi Ukrainan sodan kauheuksia: Toiveeni on, että näemme vielä nämä sotarikokset tuomioistuimessa"
Julkaistu 25.04.2022 20:40
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Jo ensimmäisen maailmansodan ajoilta peräisin olevat ”flechettet” ovat äärimmäisen julmia uhrilleen.

Katastrofialueilla lukuisia kertoja oikeushammaslääkärinä tutkimusta tehnyt professori Helena Ranta pitää nuoliammusten käyttöä nykypäivänä hyvin yllättävänä.

Brittilehti The Guardian kertoi tänään, että kymmenistä Butšassa kuolleista ukrainalaisista on löydetty nuoliammuksia, jotka aiheuttavat uhrille usein hitaan kuoleman.

Ammukset saavat aikaan ihmiskehossa merkittävää tuhoa. Lävistäessään ihon nuoli hajoaa pienemmiksi osiksi ja levittäytyy eri paikkoihin aiheuttaen laajaa tuhoa sisäelimille.

Lue lisää: Katso videolta, millaisia luotiliivinkin lävistäviä pieniä nuoliammuksia Venäjä käytti siviileihin Butšan verilöylyssä

MTV Uutisten Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Helena Ranta on muun muassa tutkinut sotarikoksia ja muita katastrofeja useissa eri maissa. Hän toteaa, että jo ensimmäisen maailmansodan ajoilta peräisin olevat ”flechettet” ovat äärimmäisen julmia uhrilleen.

– Niitä on hyvin pieniä, ja sitten on vähän isompia. Niiden ongelmana on se, etteivät ne valitse uhriaan. Kun ne leviävät ympäristöön, ne aiheuttavat suunnatonta tuhoa.

Rannan mukaan nuoliammuksia ei juurikaan käytetä nykyisin.

– Yhdysvallat on käyttänyt niitä Vietnamissa ja Israel on käyttänyt niitä Gazan alueella. Ainakin minulle henkilökohtaisesti oli yllättävää, että törmäämme nyt Ukrainassa näihin samoihin nuoliammuksiin.

Helena Ranta on tutkinut lasten luita joukkohaudoista ja tietää julmuudesta enemmän kuin kukaan haluaisi – näin hän ajattelee Venäjän teoista Ukrainassa

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota