Suuri mielenosoitus päättyi verenvuodatukseen Pekingissä 33 vuotta sitten: Rangaistus uhkaa uhrien muistelijoita

2:03img
Näin Tiananmenin verenvuodatuksen vuosipäivästä uutisoitiin kolme vuotta sitten, jolloin mielenosoituksesta tuli kuluneeksi 30 vuotta.
Julkaistu 04.06.2022 04:45

MTV UUTISET – STT

Tiananmenin uhrien muistotilaisuuksia ja tuenosoituksia Hongkongille järjestetään kymmenissä kaupungeissa ympäri maailman.

Kiinalle kipeimpiin historiallisiin tapahtumiin lukeutuvan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn vuosipäivää vietetään Kiinassa tänäkin vuonna tapahtumista vaieten ja soraääniä tehostetusti valvoen.

Kesäkuun 4. päivä vuonna 1989 eli tasan 33 vuotta sitten Kiinan armeija mursi väkivalloin Pekingin keskusaukiolla poliittisia ja taloudellisia uudistuksia vaatineen mielenosoituksen, joka oli kerännyt kymmeniätuhansia ihmisiä. Ainakin satoja ihmisiä kuoli mielenosoituksen tukahdutuksessa.

Kiinassa omiin kansalaisiin kohdistettu väkivalta on painettu unholaan välttämällä tapahtuman mainitsemista ja sensuroimalla verkossa viittaukset päivämäärään tai tapahtumapaikkaan. Myös tiukemmin Kiinan vaikutuspiiriin ajautuneessa Hongkongissa muistotilaisuuksien perinne näyttää päättyvän.

Erityishallintoalueella järjestettiin kolmenkymmenen vuoden ajan näyttäviä Tiananmenin muistotilaisuuksia, joissa kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat kaupungin keskustan puistoon kannattelemaan kynttilöitä. Tilaisuuksien järjestäminen oli viime vuosina estetty koronarajoitusten takia. Viime syksynä järjestäjätaho, Tiananmenin tapahtumien jälkeen vuonna 1989 perustettu Hong Kong Alliance -ryhmittymä, päätti toimintansa saatuaan syytteet vieraan vallan agenttina toimimisesta ankaran turvallisuuslain nojalla.

Edes Hongkongin kirkoissa yhteisiä muistotilaisuuksia ei enää turvallisuuslain pelossa järjestetä verilöylyn vuosipäivänä.

Vaikka virallisia muistotilaisuuksia ei tänä vuonna ole tiedossa, Hongkongissa viranomaiset sulkivat puistoja ja yleisiä kokoontumispaikkoja ennen lauantaita. Poliisi kertoi saaneensa tietoa muita kanavia pitkin koolle kutsutuista muistotilaisuuksista ja varoitti tiukkasanaisesti, että 4. päivänä yleisillä paikoilla kokoontuvat saattavat syyllistyä laittomaan kokoontumiseen, vaikka olisivat yksin.

"Historiaa ei voi pyyhkiä pois"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kutsunut koolle muistotilaisuuksia yli 20 kaupungissa Tiananmenin uhreille. Samassa yhteydessä osoitetaan solidaarisuutta Hongkongille, jossa kansalaiset ovat menettäneet ilmaisunvapautensa.

–  Kynttilän sytyttämisestä Tiananmenin muistoksi on tullut rikos Hongkongissa, kuten se on ollut rikos Kiinassa yli kolme vuosikymmentä. Historiaa ei kuitenkaan voi pyyhkiä pois eikä aktivistien ääntä voi mykistää, Amnestyn Itä-Aasian varajohtaja Hana Young sanoo tiedotteessa.

Amnestyn mukaan Tiananmenin muistotilaisuuksia järjestetään muun muassa Britanniassa, Hollannissa, Norjassa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Taiwanilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina