Pirkanmaan käräjäoikeus on jakanut vankeusrangaistuksia muun muassa törkeistä petoksista laajassa taideväärennösjutussa.
Video: Huomenta Suomessa keskustellaan, miten merkittävä rikollisuuden laji taideväärennökset ovat
Neljä syytettyä sai ehdottomat vankeustuomiot, joista pisin on viisi vuotta. Kaksi sai ehdollista vankeutta ja yhden syyte törkeästä petoksesta hylättiin.
Syytetyt määrättiin korvaamaan asianomistajille yli 1,2 miljoonan euron vahingot.
Käräjäoikeuden mukaan väärennettyjä tauluja myytiin 115 kappaletta yhteensä 1,3 miljoonalla eurolla. Taulut oli signeerattu muun muassa Akseli Gallen-Kallelan, Eero Järnefeltin ja Reidar Särestöniemen nimiin.
Kallein yksittäinen taulu oli Gallen-Kallelan teokseksi väitetty Imatrankoski, josta yksityishenkilö maksoi 135 000 euroa.
Tauluja oli myynnissä parillakymmenellä paikkakunnalla 2004–2014. Asianomistajia eli tauluja ostaneita henkilöitä ja yrityksiä oli yli kolmekymmentä.
Pisin tuomio viisi vuotta vankeutta
Taulujen myynnistä syytettiin kuutta vastaajaa. Lisäksi yksi oli syytteessä törkeästä rahanpesusta. Viisi myönsi myyneensä tauluja, mutta kiisti tienneensä niiden olleen väärennettyjä. Yksi kiisti kokonaan taulujen myynnin.
Pisimmän tuomion, 5 vuotta vankeutta, sai Kari Tapio Kantola, joka tuomittiin useista törkeistä petoksista, petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.
Oikeudessa kuultiin todistajana miestä, joka kertoi maalanneensa 80 myydyistä tauluista ja antaneensa ne Kantolalle. Oikeus katsoi, että todistajan olosuhteista on voinut päätellä, ettei hän ole voinut omistaa aitoja arvotauluja.
Juha Tapani Kaistinen sai kolme vuotta vankeutta, Vesa Antero Gummerus kaksi ja puoli vuotta vankeutta ja Pentti Johannes Koivumäki kaksi vuotta ja kolme kuukautta vankeutta. Ehdollista vankeutta saivat törkeästä rahanpesusta tuomittu nainen ja kahdesta törkeästä petoksesta tuomittu mies. Yhden miehen syyte törkeästä petoksesta hylättiin.