Nainen kuoli Suviseuroilla, kun masto kaatui hänen päällensä – poliisin mukaan tapaus on harvinainen

Tänä vuonna Pudasjärvellä pidettävässä vuosittaisessa vanhoillislestadiolaisten tapahtumassa nainen kuoli, kun aluetta riepotelleessa myrskyssä mastoperävaunun masto katkesi ja kaatui hänen päällensä. 

Suviseurojen eilisen kuolemantapauksen jatkoselvitys tarkentuu myöhemmin, kertoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) STT:lle. 

Otkes kertoi eilen viestipalvelu X:ssä tehneensä poliisin tekniikan kanssa paikkatutkintaa tapahtuma-alueella. Tapauksen tutkinnanjohtajana toimiva rikosylikomisario Ilkka Piispanen kertoo STT:lle, että tuolloin paikalla oli poliisin teknisen tutkinnan partio ja Otkesin tutkija.

Poliisi on tavoitellut mukaan tutkintaan myös Turvallisuus- ja kemikaalivirastoa (Tukes) mutta ei ole onnistunut tavoittamaan heidän väkeään.

– Tukesilla ei mitä ilmeisimmin ole viikonloppupäivystystä ollenkaan. Maanantaina olemme heihin yhteydessä ja selvitämme, kuuluuko tämä heidän toimialaansa, Piispanen kertoo.

Suviseurat kertoi vuonna 2018 tiedotteessaan Tukesin tehneen viranomaistarkastuksia tapahtuma-alueella.

Rikosylikomisario sanoo, ettei hänen tietojensa mukaan vastaavanlaisia masto-onnettomuuksia ole aiemmin tapahtunut. Ensi viikolla jatkuvassa tutkinnassa selvitetään muun muassa, oliko alueella useita samanlaisia mastoja.

Suviseurat jatkuvat normaalisti

Onnettomuuden jälkeen ja myrskyn laannuttua Suviseurat on jatkunut normaalisti. Tapahtuman järjestävän Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen (SRK) pääsihteeri Arto Tölli sanoo STT:lle, että tunnelma paikan päällä on hyväntuulinen ja että merkkejä myrskyn aiheuttamista tuhoista ei enää paikan päällä voi nähdä.

Suviseuroja pystyttiin jatkamaan lauantaina noin puoli viiden aikaan iltapäivällä. Onnettomuus on kuitenkin huomioitu paikan päällä.

– Lauantai-iltana pidettiin hetki, jossa lausuttiin muistosanat ja laulettiin menehtyneen lempivirsi. Hänen lähiomaisilleen on myös välitetty surunvalittelut, Tölli kertoo.

Viranomaiset ovat myös järjestäneet tapahtuman osanottajille kriisiapua. Tapahtuma alkoi perjantaina, jolloin SRK arvioi paikalla olleen 50  000 kävijää. Suviseurat päättyy maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat