Uutta tietoa Suviseurojen kuolemantapauksesta – Otkes nostaa esiin kaksi havaintoa

Suviseurat
Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoo tiedotteessaan, että se ei käynnistä turvallisuustutkintaa Pudasjärvellä Suviseuroilla lauantaina sattuneesta kuolemantapauksesta. Kuvituskuva.Handout
Julkaistu 02.07.2024 19:48
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

STT

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) ei käynnistä turvallisuustutkintaa Suviseuroilla Pudasjärvellä lauantaina sattuneesta kuolemantapauksesta. Kaatuneesta mastosta vastasi sen mukaan liian monta toimijaa.

Otkes on käsitellyt Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla tapahtunutta turmaa yhdessä poliisin kanssa ja suorittanut paikkatutkintaa tapahtuma-alueella.

Lauantaina sattuneessa onnettomuudessa nainen sai surmansa, kun noin 15 metriä korkea GSM-tukiaseman linkkimasto kaatui myrskysäässä hänen päälleen.

Maston välittömässä läheisyydessä oli Otkesin mukaan myös muita ihmisiä, jotka olivat vaarassa jäädä maston alle.

Onnettomuuden jälkeen viestintäverkot ruuhkautuivat eivätkä puhelinyhteyden toimineet. Samaan aikaan ihmisten tarve saada yhteys läheisiinsä oli kova.

Lue myös: Tukesin ylitarkastaja oli paikalla Suviseuroilla turmapäivänä – nyt arvioidaan, tarvitaanko mastoista tarkempaa ohjeistusta

Poliisi tutkii: Nämä kysymykset ovat vielä auki Suviseurojen onnettomuudessa

Otkes nostaa esiin kaksi havaintoa

Onnettomuustutkintakeskus nostaa tässä vaiheessa esille kaksi turvallisuushavaintoa.

Tapahtumajärjestäjien tulisi Otkesin mukaan ensinnäkin varautua myös äkillisten kovien tuulien mahdollisuuteen.

Lisäksi Onnettomuustutkintakeskus korostaa sitä, että tapahtumajärjestäjien pitäisi pystyä hallinnoimaan kaikkia tapahtuma-alueella olevia rakennelmia ja niiden turvallisuutta.

– Kaatunut linkkitolppa oli kahden operaattorin linkkiasema. Tämän lisäksi tolpan asennus oli ostettu palveluna eri yhtiöltä. Toimijoita oli nyt niin monta, että tapahtumajärjestäjä ei pystynyt hallinnoimaan mastoon liittyvää kokonaisturvallisuutta, Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Kurt Kokko toteaa tiedotteessa.

– Järjestäjällä oli tieto rajuilmoista, mutta mastoa ei saatu laskettua, koska laskeminen olisi vaatinut toimia, joihin tarvittiin erillinen lupa alihankintaketjun toimijoilta. Kaikkia hankintaketjun toimijoita ei kyetty tavoittamaan riittävän nopeasti.

Lue myös: Nainen kuoli Suviseuroilla, kun masto kaatui hänen päällensä – poliisin mukaan tapaus on harvinainen

Masto väärässä paikassa?

Myös maston sijaintia valittaessa olisi Otkesin mukaan pitänyt kiinnittää enemmän huomiota turvallisuustekijöihin.

Vaikka masto oli tapahtuma-alueen reunalla, paikka oli vilkas. Alueella sijaitsivat esimerkiksi huoltotilat ja WC:t.

– Tolpan ympärillä olisi myös pitänyt olla laajempi turva-alue, Otkes arvioi.

Kokonaisturvallisuus otettava huomioon

Onnettomuustutkintakeskus kehottaa kesän tapahtumajärjestäjiä ottamaan järjestelyissä huomioon turvallisuuden kokonaishallinnan.  

– Tapahtumajärjestäjän turvallisuuden hallintaan kuuluvat niin säätilan seuraaminen ja siihen reagointi kuin kyky ja mahdollisuus hallinnoida, päättää ja reagoida kaikkiin tapahtuma-alueella oleviin rakennelmiin liittyviin asioihin.

Selvitystyön raportti julkaistaan muutaman viikon kuluessa. 

Lue myös: Myrsky iski raivolla suviseuroihin: Yksi menehtynyt – useita loukkaantunut

Tuoreimmat aiheesta

Suviseurat