Sveitsissä järjestetään tänään kansanäänestys ehdotuksesta, joka kieltäisi muun muassa maan keskuspankkia ja eläkerahastoja sijoittamasta sotatarviketeollisuuteen.
Kohteena olisivat ehdotuksen mukaan yritykset, joiden liikevaihdosta yli viisi prosenttia tulee sotilasaseiden, muun sotamateriaalin tai niiden osien valmistuksesta ja myynnistä.
Toisessa kansanäänestyksessä on aloite, jonka mukaan Sveitsissä päämajaansa pitävien yritysten oikeudellista vastuuta niiden toiminnasta ulkomailla kiristettäisiin. Ehdotuksen mukaan yritykset voitaisiin haastaa oikeuteen Sveitsissä, jos ne tai niiden alihankkijat rikkovat ympäristönormeja tai ihmisoikeuksia esimerkiksi kehitysmaissa
Mielipidekyselyiden perusteella yritysvastuun kiristämistä kannattaa hieman yli puolet ja aseteollisuuden rahoitusboikottia noin puolet kansalaisista. Molempien aloitteiden kannatus on tasaisesti huvennut äänestyspäivän lähestyessä.
Sveitsin hallitus ja enemmistö parlamentista vastustavat molempia esityksiä. Hallituksen mukaan ehdotukset menevät "liian pitkälle" ja vaarantavat vakavasti Sveitsin taloutta, yritystoimintaa ja kansalaisten eläketurvaa.
Hallitus myös korostaa, että hankkeet kääntyisivät toteutuessaan itseään vastaan: maailmanmitassa vastuullisesti toimivat sveitsiläisyritykset saattaisivat vetäytyä oikeusjuttujen pelossa kehitysmaista, mikä pahentaisi niiden tilannetta entisestään.
Sveitsiläisen rahan vetäminen pois globaalista aseteollisuudesta ei sekään toisi hallituksen mukaan tavoitetta sotien loppumista yhtään lähemmäksi.
– Aseita ei valmistettaisi maailmanmitassa yhtään vähempää, eikä aloite siten johtaisi rauhanomaisempaan maailmaan. Mutta Sveitsi kantaisi silti taloudelliset seuraukset, hallitus perustelee.