Japani kiristää Venäjään kohdistuvia pakotteita – saksalainen rengasyhtiö puolestaan aloitti tuotantonsa uudelleen Venäjällä

Toisen saksalaisyhtiön rengastuotanto Venäjällä käynnistettiin jälleen viranomaisten uhkailtua työntekijöitä ankarilla rangaistuksilla.

Japanin parlamentti on tänään kiristänyt Venäjään kohdistamiaan talouspakotteita ja riisunut maalta sille annetun suositun maan aseman kansainvälisissä kauppasuhteissa. Muutos tietää korotettuja tuontitulleja venäläisille tuotteille. Asiasta kertovat Japanin yleisradioyhtiö NHK ja uutistoimisto AP.

Tänään äänestyksessä hyväksytty lakimuutos oli osa Japanin pääministeri Fumio Kishidan aiemmin julkistamia pakotteita. Osana vastatoimiaan Japani myös karkotti useita venäläisdiplomaatteja, jotka NHK:n mukaan lähtivät Japanista tänään.

Vastatoimena Japanin pakotteisiin Venäjä jäädytti maiden välillä toisesta maailmansodasta asti jatkuneet rauhanneuvottelut, joissa väiteltiin erityisesti Kuriilien saariston eteläosien hallinnasta. Neuvostoliiton Japanilta toisessa maailmansodassa valtaamat saaret ovat yhä Venäjän hallinnassa, eikä niiden asemasta ole päästy sopuun yli puolen vuosisadan aikana.

Neuvottelujen kaatumisen seurauksena Japani ilmoitti virallisesti pitävänsä saaria Venäjän laittomasti miehittämänä Japanin alueena. Tämä tietää paluuta Japanin vanhaan kovaan linjaan saarten omistajuudesta vuosien diplomaattisten pehmennysten jälkeen.

Venäjältä lähtevä saksalaisjätti työllisti 2 500

Venäjään Ukrainan sodan vuoksi kohdistetut vastatoimet jatkuvat muuallakin. Eilen saksalainen kemianteollisuuden konserni Henkel ilmoitti lähtevänsä Venäjältä. Henkelillä on Venäjällä noin 2  500 työntekijää. Yhtiö ei kertonut tarkkoja tietoja vetäytymisensä aikataulusta tai taloudellisista vaikutuksista.

– Henkel tuomitsee Venäjän Ukrainaan kohdistaman sodan ja viattomiin siviileihin kohdistetun väkivallan. Ensisijaisena päämääränämme on tehdä kaikkemme suojataksemme työtovereitamme Ukrainassa, kertoi tiedotteessa Henkelin toimitusjohtaja Carsten Knobel.

Knobelin mukaan Henkel osallistuu lahjoitusten kautta Ukrainan tukemiseen sodassa. Lisäksi yhtiön mukaan Henkelin työntekijät ovat osallistuneet hätävaratarpeiden jakeluun Ukrainan rajalla sekä hätämajoituksen järjestämiseen sotaa pakeneville.

"Rikosoikeudellisilla seurauksilla" uhkailu käynnisti taas tuotannon

Saksalainen autonosia valmistava yhtiö Continental kertoi keskiviikkona käynnistäneensä uudelleen tuotantonsa Venäjällä sen jälkeen, kun yhtiön paikallisia työntekijöitä oli uhattu "ankarilla rikosoikeudellisilla seurauksilla", jos nämä eivät vastaa kysyntään Venäjällä.

Continental oli kertonut maaliskuun alussa keskeyttävänsä toimintansa Venäjällä viikko sen jälkeen, kun Venäjä oli käynnistänyt laajan hyökkäyksensä Ukrainaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi tuolloin puoltavansa sitä, että Venäjän markkinoilta lähtevien yritysten laitokset ja toiminta asetettaisiin viranomaisten nimittämien johtajien kontrolliin. Putin ei käyttänyt tästä sanaa kansallistaminen, mutta käytännön seurauksia pidettiin samoina.

Työntekijöidensä rangaistusten välttämiseksi Continental kertoo käynnistävänsä tilapäisesti renkaiden valmistuksen laitoksellaan Kalugassa noin 170 kilometrin päässä Moskovasta. Saksalaismedian mukaan yhtiö ei aio pyrkiä voittoihin Venäjällä.

Saksan autoteollisuuden lippulaivayhtiöt Volkswagen, Mercedes-Benz ja BMW ovat lopettaneet tuotteidensa viennin Venäjälle ja sulkeneet paikalliset tuotantolaitoksensa.

Lue myös:

    Uusimmat