SVT: Viranomaiset eivät päässeet tutkimaan kiinalaisaluksen ankkuria

Yi Peng 3 -alus 20. marraskuuta.
Yi Peng 3 -alus 20. marraskuuta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 20.12.2024 17:42

MTV UUTISET – STT

KRP:stä ei kommentoitu STT:lle aluksella tehtyjen tutkimusten sisältöä.

Viranomaiset tekivät torstaina kiinalaisalus Yi Peng 3:lla merkityksellisiä havaintoja, kertoo Ruotsin onnettomuustutkintaviranomaisen (SHK) apulaispääjohtaja Jonas Bäckstrand Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle.

Lue myös: KRP kävi sabotaasista epäillyllä Yi Peng 3 -aluksella

Suomen, Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Kiinan viranomaiset kävivät torstaina vierailulla Itämeren kaapelivaurioihin yhdistetyllä kiinalaisaluksella Kattegatissa. Ruotsista mukana olivat poliisi ja SHK.

Koska alus on kansainvälisillä vesillä Ruotsin ja Tanskan välissä, tutkimuksia johti Kiina, joka kutsui muut maat paikalle. Bäckstrandin mukaan vierailun myötä viranomaisilla on nyt huomattavasti enemmän tietoa kuin aiemmin, ja hän uskoo käsityksen tapahtumista selkiytyvän.

– Olemme saaneet puhua miehistön kanssa ja tehdä haluamamme tekniset tutkimukset. Työilmapiiri on siis ollut suhteellisen avoin siinä mielessä, että olemme saaneet tiedot, joita olemme pyytäneet, Bäckstrand sanoo SVT:lle.

Bäckstrandin mukaan viranomaiset eivät päässeet tutkimaan ankkuria läheltä, koska se roikkuu aluksen ulkopuolella. He kuitenkin tutkivat muut ankkurointivarusteet, kuten kettingin.

– Ilman muuta teimme havaintoja, joilla tulee olemaan merkitystä, mutta valitettavasti en voi mennä yksityiskohtiin, Bäckstrand sanoo.

KRP: "Edistää asian selvittämistä"

Suomesta viranomaisvierailulla oli mukana keskusrikospoliisi (KRP), joka oli perjantaina niukkasanainen visiitin annista. KRP:n viestinnästä kerrottiin STT:lle, että KRP oli aluksella havainnoimassa Kiinan viranomaisten tekemiä selvitys- ja tutkintatoimenpiteitä.

– Vierailu ja toimenpiteiden seuranta aluksella tapahtui hyvässä yhteistyössä sekä koordinoidusti paikalla olleiden Kiinan viranomaisten ja muiden maiden delegaatioiden kanssa, KRP:n viestintäasiantuntija Tessa Särkkä kirjoitti STT:lle lähettämässään sähköpostissa.

Hänen mukaansa "toteutettu yhteistyö edistää asian selvittämistä eteenpäin". KRP ei kommentoinut mitenkään aluksella tehtyjen selvitysten ja tutkintojen sisältöä, löytöjä tai havaintoja.

KRP:n lisäksi Suomen ulkoministeriöstä on osallistuttu Kööpenhaminassa pidettyihin kansainvälisiin työkokouksiin, joissa Itämeren merikaapeleiden katkeamisia on käsitelty. Ulkoministeriön viestinnästä kerrottiin STT:lle perjantaina, ettei ministeriön edustajia kuitenkaan ollut mukana kiinalaisalukselle tehdyllä vierailulla.

STT pyysi ulkoministeriöstä perjantaina haastattelua työkokouksien sisällöstä, mutta ministeriöstä ei tullut virka-aikana vastausta asiaan.

Viikkokausia Kattegatissa

Yi Peng 3:n epäillään vaurioittaneen viime kuussa Suomen ja Saksan sekä Ruotsin ja Liettuan välisiä merenalaisia kaapeleita kiskomalla ankkuriaan merenpohjassa.

Alus on ollut viikkoja ankkurissa Kattegatin salmessa. Perjantaina alkuillasta se oli edelleen samassa paikassa. SHK:n Jonas Bäckstrandin mukaan aluksen liikkeellelähdölle ei kuitenkaan ole estettä, ja hän arvioi sen jatkavan matkaansa suhteellisen pian.

Lue myös: Stubb epäilee Wall Street Journalin uutista, jonka mukaan Venäjällä oli näppinsä pelissä kaapelirikossa

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat