Sydänsiirtopotilas: Pulssia hädin tuskin tunsi

Kuva/Colourbox.com
Kuva/Colourbox.comMTV3/Colourbox, 2010
Julkaistu 29.08.2010 15:00(Päivitetty 08.11.2012 08:55)

Ilkka Vassin rintakehässä on sykkinyt 21 vuotta vieraan ihmisen sydän. Kun oma sydän oli vähällä pettää, Ilkan elinaika oli laskettavissa muutamissa kuukausissa.

Ilkka oli 35 vuotta, mies parhaassa iässä, kun laaja sydäninfarkti iski täysin yllättäen. Infarkti tuhosi sydänlihaksesta merkittävän osan.

Reilun puolen vuoden kuluttua Ilkalle tehtiin ohitusleikkaus, jossa tukkeutuneet sepelvaltimoiden kohdat ohitettiin siirteillä.

− Toivuin mallikkaasti, ja vointi seuraavina vuosina oli kohtuullisen hyvä. Toki infarkti säikäytti kovasti. Lapset olivat tuolloin pieniä, ja tuli huoli perheen tulevaisuudesta. Selvitäänkö tässä hengissä, ja jos selvitään, kuinka pitkään, Ilkka muistaa pohtineensa.

Vaikka kohtaus iski yllättäen, taustalla piili sukurasite. Sekä Ilkan isä, isoisä että isoisoisä olivat kaikki menehtyneet nuorina sydäninfarktiin.

Uusia ongelmia

Kuva/Colourbox.comKuva/Colourbox.comMTV3/Colourbox, 2010

Aiempi ammatti sai jäädä, mutta muuten elämä jatkui suhteellisen normaalisti leikatun sydämen tahdittamana.

Viisi vuotta infarktin jälkeen sydän ilmoitti olemassaolostaan jälleen kertarysäyksellä: Ilkka sai hankalan rytmihäiriön. Tällä kertaa tutkimukset kestivät toista kuukautta.

− Niissä selvitettiin rytmihäiriön olemusta. Kun viisi vuotta sitten korjatut sepelvaltimosiirteet tutkittiin, kävi ilmi, että siellä oli kehittynyt uusia ahtaumia, Ilkka kertaa.

Ammattilaisen arvio oli vakava. Rytmihäiriön ja vakavan infarktin uusimisen riski oli voimakas. Lääkäri suositteli potilaalleen uutta sydäntä.

"Kuolema kävi mielessä"

− Kyllä se tuli yllättäen, Ilkka muistelee vuosien jälkeen uutista.

Sydämensiirrot aloitettiin Suomessa vuonna 1985. Ilkka leikattiin vuonna 1989. Operaatioita oli tehty vuosittain, mutta määrällisesti suhteellisen vähän. Ilkasta tuli kahdeskymmenesseitsemäs suomalainen sydänsiirtopotilas.

Ilkan kohdalla uuden sydämen odotusaika oli kohtuullisen lyhyt, kaksi kuukautta. Riskialttiin tilanteen vuoksi potilas jäi sairaalaan. Odottaessa aikaa jäi ajatuksille.

− Siinä joutui käsittelemään kuoleman mahdollisuuden mielessä. Selvitin vaimolleni vakuutusasiat, ja laadimme keskinäisen testamentin. Myös lapsille kerrottiin suoraan, mistä oli kysymys.

Vaativa operaatio pelotti, mutta positiivinen perusvire kantoi Ilkkaa odottaessa eteenpäin. Henkistä tukea Ilkka ammensi myös leikattujen sydänsiirtopotilaiden kohtaamisista, joissa sairaala toimi välikätenä.

− Oivalsin, ettei vanhasta pumpusta olisi mihinkään. Ilman leikkausta odotettavissa oleva elinaikani oli kuukausia. Uskoin koko ajan siihen että selviän, Ilkka painottaa.

Vahvalla sykkeellä eteenpäin

Kuva/Colourbox.comKuva/Colourbox.comMTV3/Colourbox, 2010

20. toukokuuta 1989 Ilkka heräsi uuteen elämäänsä. Muutos oli ensi hetkistä asti selkeä.

− Vanha sydän oli niin huonossa kunnossa, että pulssia hädin tuskin sormella tunsi. Nyt tunsin, miten uusi sydän sykki rinnassa. Tunne oli voimakas koko kropassa.

− En miettinyt sitä, että sisälläni on toisen ihmisen sydän. Tajusin asian enemmin eräänlaisena jäsentymättömänä kiitollisuuden tunteena.

Ilkan uusi sydän on palvellut kantajaansa nyt 21 vuoden ajan. Hylkimisenestolääkkeitä elinsiirtopotilas joutuu syömään lopun elämäänsä.

Vaikka Ilkka on välttynyt todella hankalilta komplikaatioilta, kolesterolin aineenvaihdunnan häiriötä leikkaus ei poistanut. 1990-luvun alussa ei ollut vielä olemassa nykyisiä tehokkaita lääkkeitä.

− Siirteeseen kehittyi pikkuhiljaa sepelvaltimotautia. 2000-luvun puolivälissä siirtosydämeen jouduttiin tekemään pallolaajennusoperaatio.

Tästäkin Ilkka selvisi hyvin. Kun infarktin jälkeen kokonaiskolesteroliarvo oli 12,5, nyt se on laskenut neljään.

− Elän normaalia elämää, jonka laatu on ihan hyvä. Suorituskyky on palautunut lähes normaaliksi, Ilkka kiittää.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

Kuka saa siirrännäiselimen ja miksi?

Tuoreimmat aiheesta

Studio55