Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin perjantaina julkaisema ennakkotilasto euroalueen talouden kehityksestä on Suomen kannalta synkkää luettavaa. Suomen talouskasvu oli heinä-syyskuussa heikointa koko euroalueella.
– Näkymä on jonkin verran synkempikin kuin monet ovat arvioineet viime aikoina, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.
Jopa Kreikka on ohittanut Suomen. Suomen bruttokansantuote supistui Eurostatin mukaan 0,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja 0,6 prosenttia huhti-kesäkuuhun verrattuna.
Kreikan bkt laski 0,4 prosenttia vuoden takaisesta. Suomi ja Kreikka olivat ainoat maat, joiden taloudet olivat miinuksella.
Suomen oman Tilastokeskuksen mukaan luvut olivat vielä heikompia. Ennakkotilaston mukaan Suomen talous olisi supistunut 0,8 prosenttia.
– Yleiskuva on se, että talouden tila on edelleenkin heikko, Heiskanen arvioi.
OP ennusti elokuussa, että Suomen talous supistuisi tänä vuonna 0,3 prosenttia, ja siihen tuoreet luvut Heiskasen mukaan sopisivat.
Hän muistuttaa kuitenkin lukujen epävarmuudesta. Tarkempia tietoja saadaan vasta joulukuun alussa, kun Tilastokeskus julkistaa tarkennetut lukunsa. Korjatut luvut voivat heittää paljonkin ennakkotiedoista.
– Edellisellä vuosineljänneksellä korjaus oli prosenttiyksikön luokkaa, ja sillä tarkkuudella voi nytkin näihin lukuihin suhtautua. On vaikeata tietää, oltiinko tässä miinuksella vai kenties jopa hieman plussalla, Heiskanen sanoo.
Pikaennakko ei sisällä välituotteiden käyttöä, tuoteveroja eikä tukipalkkioita, jotka sisältyvät tarkennettuihin tilastoihin.
Kuin käsijarru päällä
Euroalueen talous kasvoi Eurostatin mukaan heinä-syyskuussa 1,6 prosenttia vuoden takaiseen ja 0,3 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.
Voimakkainta kasvu oli Slovakiassa ja Espanjassa, 3,5 ja 3,4 prosenttia vuoden takaisesta. Saksan bruttokansantuote nousi 1,7 prosenttia.
Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna luvut eivät kuitenkaan ole yhtä terveitä. Kasvu hidastui 0,3 prosenttiin huhti-kesäkuun 0,4 prosentista.
– Euroalueen toipuminen jatkuu, mutta se tuntuu kuin ajamiselta käsijarru päällä, luonnehtii tilannetta hollantilaisen finanssikonsernin ING:n ekonomisti Vanden Houte uutistoimisto Reutersille.