Sairaaloiden synnytysyksiköiden karsimista kahteentoista on suunniteltu. Leikkaukset lisäisivät vastasyntyneiden kuolleisuuden riskiä ja tekisivät synnytyksistä vaikeampia, kertoo Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Kätilöopiston lakkauttaminen Helsingissä on herättänyt keskustelua synnytysyksikköjen harventamisesta. Suurin ongelma ei kuitenkaan ole Kätilöopisto, vaan synnytysyksiköiden lakkautukset muualla maassa, sanoo Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
– Kyllä Uudellamaalla saadaan palaset kohdilleen. Nyt on väläytelty kymmentä synnytysyksikköä koko Suomeen ja se kuulostaa aika hurjalta. Ihan keskussairaalatasoisia sairaaloita on leikkausuhan alla, Rytkönen sanoo.
Rytkönen huomauttaa, että jos synnytys käynnistyy ennen sairaalaan pääsyä ja matka kestää puolikin tuntia, vastasyntyneillä on kuusinkertainen kuolinriski siihen verrattuna, että sairaalaan olisi päästy aiemmin.
Lyhyestä matkasta on luonnollisesti etua myös synnyttäjille.
– Kätilön läsnäolo synnytyssalissa vähentää synnytyksen yhteydessä tehtävien toimenpiteiden tarvetta ja lyhentää synnytysten kestoa, Rytkönen selittää.
– Synnyttäjät ovat keskityksen vuoksi enemmän kovilla kuin kätilöt. Me voimme valita toisen työn, jos koemme olevamme liian kovilla. Synnyttäjien täytyy silti synnyttää.