Suomalaisista synnytyssairaaloista on kuulunut viime kuukausina huolestuttavia uutisia. Erityisesti suurissa yksiköissä kipuillaan kiireen kanssa. Oulussa kätilöt kantelivat aluehallintovirastoon, koska uskoivat vauvojen ja äitien olevan vaarassa.
Suomalaisten synnytyssairaaloiden määrä on jatkanut vähenemistään viime vuosina. Alkuvuodesta on myös kerrottu ongelmista niin Oulun yliopistollisen sairaalan synnytysosastolla kuin Helsingin Naistenklinikallakin.
Oulussa kätilöt kantelivat vierihoito-osaston toiminnasta aluehallintovirastoon. Heidän mukaansa vauvojen ja äitien turvallisuus vaarantui osastolla. Ylen haastattelemien kätilöiden mukaan puutteita oli ollut muun muassa vauvojen verensokereiden seurannassa ja infektioiden hoidon aloittamisessa.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Juha Korpelaisen mukaan ongelmiin on nyt herätty.
– Meillä on ollut tarkastelunpaikka nyt henkilökunnan määrässä. Työvuorolistalle on lisätty lähiviikoille muutamia kätilöitä lisää, Korpelainen lupaa.
"En uskalla synnyttää Naistenklinikalla"
Erityisesti pääkaupunkiseudun synnyttäjät ovat sen sijaan seuranneet huolestuneena uutisointia Naistenklinikan tilanteesta.
Kätilöopiston lopetettua toimintansa vuonna 2017 Naistenklinikasta kasvoi lähes 9000 synnytyksen jättiyksikkö. Sairaalassa syntyi vuonna 2018 8968 lasta, kun vain kaksi vuotta aiemmin 2016 synnytyksiä oli vain 2624.
Sairaalassa on tehty kasvun myötä paljon tilaremontteja ja uuteen Apotti-potilastietojärjestelmään liittyvä koulutus on myös työllistänyt kätilöitä. Kesällä Naistenklinikka kärsi tulipalosta.
Helsingin kantakaupungissa asuva nainen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmalle, ettei uskalla hakeutua Naistenklinikalle synnyttämään. Hän oli kuullut perhevalmennuksessa hyvää Lohjan sairaalasta ja suunnittelee nyt synnytystä siellä – lähes tunnin ajomatkasta huolimatta.
"Katto tulee vastaan"
Naistenklinikan ylihoitaja Katja Koskinen lupaa kuitenkin, että synnyttäminen Naistenklinikalla on yhä turvallista.
– 97,7 prosenttia asiakaspalvelukyselyymme vastaajista suosittelee meillä synnyttämistä, Koskinen kertoo.
Naistenklinikka on tällä hetkellä Suomen suurin synnytysyksikkö ja siellä syntyy jo viidennes suomalaista. Tuleeko jossain vaiheessa katto vastaan?
– Kyllä varmasti jossain vaiheessa tulee katto vastaan. 9000 on todella paljon. Löytyy tutkimustuloksia, että 10 000 alkaa olla raja, lääkintäneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä linjaa.
Viiden jälkeen -ohjelmassa pohdittiin perjantaina synnytyssairaaloiden tilannetta. Katso yllä olevasta klipistä, miten synnytystoiminnasta voitaisiin tehdä Suomessa tulevaisuudessa entistä parempaa.