Suomessa syntyy vuosittain ainakin kymmenen vauvaa, joiden sukupuolesta ei ole täyttä varmuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessorin Mika Gisslerin mukaan tämmöiset tapaukset ovat harvinaisia ja hämmentäviä.
– Kun vanhemmat kysyvät, tuliko tyttö vai poika, niin onhan se hämmentävää sanoa, ettei tiedetä, Gissler toteaa.
Hänen mukaansa vuosittaisista tapauksista osa syntyy kuolleena, mutta myös elävänä syntyneiden sukupuolesta ei ole aina täyttä varmuutta. Syntyessä vauvalla saattaa olla tytön ja pojan sukupuolielimet.
– Jos vauvalla on esimerkiksi penis ja kivekset, niin siellä saattaakin olla näiden lisäksi myös kohtu. Tai voi olla sitten toisin päin, että on tytön sukupuolielimet, mutta tarkemmin tarkasteltaessa löytyvät sisäiset kivekset, Gissler toteaa.
Gissler kertoo, että epäselvissäkin tilanteissa vauvalle määritellään aina syntymän jälkeen sukupuoleksi tyttö tai poika. Sukupuolta voidaan tarpeen mukaan muuttaa myöhemmin.
– Sukupuolen määrittely voi olla siis vaikeaa, mutta päätös on helpointa tehdä alkuvaiheessa ulkoisten sukupuolielimien mukaan, Gissler selvittää.
Hänen mukaansa epäselvissä tapauksissa lapsen kehittymistä kuitenkin seurataan vuosien ajan. Vasta murrosiässä voi tulla lopullinen päätös siitä, kumpaa sukupuolta lapsi on ja kumpaa hän itse haluaa edustaa.
– Ja tällöin sukupuolta voi muuttaa, Gissler tähdentää.