Lännen Media kirjoitti tällä viikolla, miten osa luomusynnyttäjistä kieltäytyy sikiön sykkeen seurannasta synnytyksessä. Suomen Kätilöliitto korostaa keskustelemisen ja perustelemisen merkitystä myös tilanteissa, joissa synnyttäjä on asiasta epävarma.
Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra mieltää, että ilmiö saattaa olla todellinen, joskin hyvin marginaalinen.
– Hyvin harvaksi jää äidit, joiden kanssa sikiötä ei saa kuunnella, hän kertoo.
Ei vahingoita vauvaa tai äitiä
Lyyra muistuttaa, että sikiön sykkeen seuranta on perusasia synnytyksen hoidossa, jota suositellaan lämpimästi.
– Kyseessä ei ole toimenpide ja se ei vahingoita äitiä tai vauvaa millään tavalla.
Normaalisynnyttäjällä sikiön sykettä seurataan avautumisvaiheessa 15-20 minuuttia tunnissa ja ponnistusvaiheessa koko ajan. Ulkoisesti seuranta tapahtuu mahan päältä tai sisäisesti sikiön päähän koskettaen.
– Useimmat laitteet ovat jo langattomia, äiti pystyy liikkumaan koko ajan vapaasti ja vaikka vedessä, iloitsee Marjo Lyyra.
Perusteellista keskustelua
Synnyttäjillä saattaa olla epävarmuuksia, pelkoja, kysymyksiä tai jopa virheellistä tietoa aiheesta. Marjo Lyyra toivookin, että asioista keskusteltaisiin jo ennen synnytystä raskauden aikana.
– Aina pyritään informoimaan synnyttävää kaikesta, ja keskustellaan asioista jotka askarruttavat, jo hyvissä ajoin. Perimmäiset syyt mahdollisista epävarmuuksista olisi hyvä saada selville.
Epävarmoissakin tilanteissa keskustellen ja perustellen päädytään useimmiten ratkaisuun, jossa sykettä seurataan.
– Synnyttäjillä saattaa olla myös ideologisia syitä tai ei esimerkiksi haluta sähkölaitetta sikiön lähelle, Lyyra pohtii.
Kätilöliiton puheenjohtaja muistuttaa, ettei luomusynnyttäminen itsessään tarkoita sitä, että äiti kieltäytyy kaikista toimenpiteistä.
– Terveelle niin sanotulle normaalisynnyttäjälle se tarkoittaa lapsen saattamista maailmaan ilman lääketieteellisiä toimenpiteitä ja kivunlievitystä, Marjo Lyyra sanoo.
"Jos ei seurantaa ole, tietoa ei ole"
Sykettä seuraamalla voidaan havainnoida sikiön voinnin muutokset. Myös hapenpuute on nähtävissä käyrästä.
– Sykettä seuraamalla ollaan aina askeleen edellä. Käyrää tulkitaan koko synnytyksen ajan. Jos ei seurantaa ole, tietoa ei ole, Lyyra toteaa.
Kätilöliiton puheenjohtaja Marjo Lyyra ei osaa sanoa onko ilmiö lisääntynyt, mutta uskoo sillä mahdollisesti lisääntyessään olevan vaikutuksia.
– Tulee aiheuttamaan huolta kätilöissä, mikäli ilmiö yleistyy.