Syntyneiden määrä on vähentynyt neljänä vuonna peräkkäin. Syntyvyys on nyt alhaisimmillaan moneen vuoteen.
Vuonna 2014 syntyi noin tuhat lasta vähemmän kuin vuotta aikaisemmin, selviää Tilastokeskuksen väestönmuutostilastosta. Viime vuonna nainen synnytti keskimäärin 1,71 lasta, kun luku oli vielä neljä vuotta aikaisemmin 1,87.
Viime vuonna Suomessa syntyi noin 57 200 lasta. Viimeksi luku oli alhaisempi vuonna 2003, mutta jos syntyvyys alenee viime vuosien tahtia, alimmat syntyvyysluvut tullaan saavuttamaan aivan lähivuosina. Lapsenhankintaan vaikuttavat etenkin taantuma ja asumisen kallistuminen.
Synnyttäneiden keski-ikä noussut
Äideiksi tullaan yhä vanhempina, jolloin myös kokonaislapsiluku jää pienemmäksi. Suurperheet ovat yhä harvinaisempia.
Viime vuonna esikoisen synnyttäneet olivat keskimäärin 28,6 vuoden ikäisiä. Neljän viime vuoden aikana kaikkien synnyttäneiden keski-ikä on noussut 30,5 vuoteen.
Kristiina Huttusen ja Jenni Kellokummun Helsingin yliopiston tutkimuskeskukselle tehdyssä tutkimuksessa selviää, että etenkin korkeasti koulutetut naiset siirtävät lasten hankintaa työpaikan menetyksen jälkeen. Myös epävarma työllisyystilanne on aiheuttanut sen, että naiset haluavat pitää kiinni työpaikastaan ja siirtää lapsentekoa myöhemmäksi.
Vaikka syntyvyys on nyt meillä alhaisimmillaan, Suomessa hedelmällisyysluku on kuitenkin keskimäärin muuta Eurooppaa korkeampi.
Matalimmat syntyvyydet etelän kaupungeissa
Koko Suomen matalimmat syntyvyysluvut ovat tilaston mukaan eteläisen Suomen suurimmissa kaupungeissa. Matalin syntyvyys on Helsingissä, jossa kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna vain 1,34. Myös muissa perinteisissä yliopisto- ja opiskelukaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella luvut olivat lähes yhtä alhaiset. Alhaisten syntyvyyden kaupungeissa asuu paljon nuoria opiskelijoita.
Vaikka suurissa kaupungeissa syntyvyys on keskimääräistä matalampi, poikkeuksen tekee Oulu 1,99 lapsiluvullaan. Myös Seinäjoella ja Espoossa syntyvyysluku oli keskimääräistä korkeampi.
Maakunnista suurimmat syntyvyysluvut olivat edellisvuosien tapaan Pohjanmaalla ja Kainuussa.
Lähteet: Tilastokeskus, Väestöliitto