MTV Uutiset Kreikassa: Syriza-puolue uhkaa murskata rahaeliitin

Kreikka EU
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 22.01.2015 08:40(Päivitetty 22.01.2015 12:37)
Toimittajan kuva

Tapio Nurminen

tapio.nurminen@mtv.fi

Kreikan, Venäjän ja Italian talouksilla on paljon yhteistä. Pieni oligarkkien joukko pitää hallussaan tiedotusvälineitä sekä tärkeimpiä suuryrityksiä. He saattavaat joutua ahtaalle sunnuntain vaalien jälkeen.

– En ole koskaan käyttänyt omistuksiani tiedotusvälineissä Ellaktor-rakennusyhtiöini etujen ajamiseen, TV-kanava Megan ja päivälehti Ethnoksen  suuromistajiin kuuluva George Bobolas julisti hiljattain julkisuudessa.

Tavalliset kreikkalaiset vertaavat kommentia mielellään DDR:n mahtipuolueen Walter Ullbrichtin kuuluisaan lauseeseen, jossa hän kesälkuusa 1961 korosti, ettei "kenelläkään ole aikomusta rakentaa muuria". Rakentaminen aloitettiin saman vuoden elokuussa.

Kohti vaalivoittoa purjehtiva vasemmistopuolue Syriza lupaa äänestäjille, että tiedotusvälineitä, pankkeja ja keskeisiä suuryrityksiä pyörittävien oligarkkien valtakausi on ohi, jos valta sunnuntaina parlamenttivaalien jälkeen vaihtuu.

Monet kreikkalaiset asiantuntijat vahvistavat, että tavoite on oikea. Oligarkkien pihtiotteen vuoksi muiden euromaiden, kansainvälisen valuuttarahaston ja Euroopan keskuspankin jakamia tukimiljardeja ei pystytä Kreikassa käyttämään tehokkaasti.

– Kreikassa markkinatalouden todellisia vihollisia ovat oligarkit, mutta tämä asia on tabu. Poliitikot ja tiedotusvälineet eivät puhu siitä, Ateenan yliopiston professori Aristides Hatzis tähdensi reilu viikko sitten Financial Timesille.

Käytännössä Kreikan mahtimiehet käyttävät mediaomistuksiaan painostaakseen poliitikkoja junailemaan suururakoita tietyille yrityksille ja tekemään muutenkin näiden suuryritysten kannalta edullisia päätöksiä. Räikeimmin oligarkkien kerrotaan käyttäneen valtaansa, kun pääosin EU:n rahoittamia suuria tieprojekteja jaettiin 2000-luvulla ja kun Ateenaa puleerattiin kuntoon vuoden 2004 olympialaisia varten.

Johtavat Syriza-poliitikot väittävät, että Ellaktor-rakennusjätin omistaja George Bobolas myös rahoittaisi pääministeri Antonis Samarasin johtamaa Uusi demokratia -puoluetta.

Samaras on poliittisten tarkkailijoiden mukaan tähän asti torpannut kaikki yritykset rajoittaa esimerkiksi mediaomistuksia. Tästä syystä Kreikan nykyistä pääministeriä on usein verrattu Italian entiseen pääministeriin SIlvio Berlusconiin.

Oxfordin yliopiston oikeustieteen professori Pavlos Eleftheriadis on listannut Bobolasin lisäksi kaksi muuta oligarkkia, joiden katsotaan hallitsevan suvereenisti Kreikan taloutta ja myös poliittista päätöksentekoa.

Toinen on tärkeimpien öljy-yhtiöiden, Motor Oil Hellasin ja Vegas Oil & Gasin suuromistaja Vardis Vardinoyanis, joka samaan aikaan on omistajana televisiokanava Megassa sekä Kreikan suurimmassa pankissa Piraeuksessa. Stavros Psycharis puolestaan on mahtimies sekä kustannusalalla, kiinteistöbisneksessä että matkailussa.

Kreikkalaiset äänestäjät eivät enää jaksa uskoa, että Syrizan johtaja Alexis Tsipras pystyisi saamaan aikaan nopean käänteen maan taloudessa. Monet toivovat ennen muuta, että oligarkkien valtakausi päättyisi ja sitä kautta Kreikka saisi aidosti uuden alun vaalien jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat