Kaikki odottivat, että Putin tekisi yllätysliikkeen arktisella alueella, mutta se olikin Trump, toteaa asiantuntija.
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump aiheutti kansainvälisen kohun sanomalla, että hän haluaisi liittää Grönlannin Yhdysvaltoihin. Trump ei poissulkenut edes sotilaallisten voimatoimien käyttöä alueen saamiseksi haltuun.
Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä kertoo Coloradosta käsin, että Yhdysvalloissa on suhtauduttu Trumpin puheisiin yllättävän maltillisesti:
– Sekä demokraattien että republikaanien puolesta on tietysti vähän puisteltu päätä, mutta hyvin maltillisesti.
Penttilän mukaan maltillista suhteutumista selittää kaksi asiaa:
– Valta on nyt vaihtumassa ja silloin ei ulkopolitiikassa lähdetä kovasti kritisoimaan presidenttiä, vaikka tulee tällaisia kummallisuuksia suusta. Toiseksi nyt on opittu, että kaikkea mitä Trump sanoo ei pidä ottaa liian vakavasti.
Penttilä toteaa uskovansa myös itse, että tapauksessa on kyse "trumpilaisesta liioittelusta" ja suuren melun pitämisestä.
– Mutta (tämä on) aivan ennenkuulumatonta liittolaisten kesken. Kaikki odottivat, että (Vladimir) Putin voisi tehdä jonkun yllätysliikkeen arktisella alueella, mutta se olikin Trump.
Lue myös: Trumpin Grönlanti-puheiden takaa voi löytyä Putin – Pentagonin dokumentti paljastaa pelot
"Sotilaallinen operaatio näyttää mahdottomalta"
Penttilä ei pidä mahdollisena, että Trump määräisi sotilaallisen operaation Grönlantiin.
– Se näyttää ihan mahdottomalta. Tästä on nyt yhtä mieltä sekä MAGA-republikaanit, joiden kanssa Washingtonissa keskustelin, että demokraatit, että näin pitkälle ei mennä.
Penttilä toteaa, että Trumpilta tulee erilaisia uhkauksia ja painostusta, jotta asia saadaan neuvottelupöytään.
Penttilän mukaan Trumpin tavoitteena on diili ja diilin tavoitteena on puolestaan kolme asiaa: Pitää Kiina ulkona arktiselta alueelta, vahvistaa Yhdysvaltojen sotilaallista läsnäoloa siellä ja kolmanneksi taata Amerikalle pääsy käsiksi kriittisiin mineraaleihin, joita Grönlannista ja lähialueelta löytyy.
Penttilä toteaa, että mikään ei kuitenkaan täysin takaa, että sotilaallisia toimia ei käytetä.
Lue myös: Risto E. J. Penttilä: Tätä Trump peittelee Grönlanti-diilillään
– Yhdysvaltain presidentillä on oikeus määrätä sotilaallisia operaatioita. Mutta silloin oltaisiin niin pitkällä, että kyllä se saisi sotaväen täällä jo reagoimaan. Siinä tilanteessa ryhdyttäisiin katsomaan, että mitä se perustuslaki oikein sanoo.
Penttilän mukaan yksi mahdollinen reitti voisi olla, että amerikkalaisten sotilaallista läsnäoloa Grönlannissa lisättäisiin painostuskeinona.
– Mutta se, että mentäisiin ja otettaisiin vain haltuun, niin se ei näytä kyllä mahdolliselta.