Syyrian hallitus on kiihdyttänyt niin sanottujen kapinallisalueiden pommituksia pääkaupungin Damaskoksen lähettyvillä. Syyrian sotaa seuraava tarkkailuryhmä kertoi, että pommituksissa on kuollut yksin tänään tiistaina lähes 70 ihmistä.
Iskut alkoivat kaksi päivää sitten sunnuntaina ja tänä aikana tarkkailuryhmän mukaan yli 200 ihmistä on kuollut. Noin 850 on loukkaantunut.
Lapsia kuollut, sairaaloita pommitettu
Damaskoksen lähiöissä on tänään kaivettu lapsia raunioista, kun Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot ovat pommittaneet pääkaupungin kapinallislähiöitä.
Alueelta tulevissa videokuvissa kokonaiset rakennukset ovat romahtaneet ja lasten itkua ja huutoa kuuluu joka paikasta. Iskut ovat kuvien perusteella todellakin yllättäneet paikalliset asukkaat, jotka eivät ole ehtineet paeta.
Pommituksia itäisen Ghoutan lähiöissä on kuvattu rajuimmiksi kolmeen vuoteen.
Ranska syyttää myös Venäjää ja Irania
Syyrian oppositioryhmien yhteistyöjärjestön edustaja sanoi tänään Brysselissä, että kyse on sotarikoksesta.
– Mitä tapahtuu Ghoutassa (Damaskoksen lähiöissä), on sotarikos, puheenjohtaja Nasr al-Hariri sanoi tiedotustilaisuudessa.
– Kansainvälinen oikeus on hyvin selvä tässä asiassa. Syyriassa kansainvälisen oikeuden täytäntöönpano on kuitenkin mahdotonta.
Samaa sanoi Ranskan ulkoministeriö tiedotteessaan. Sen mukaan iskut "kohdistuivat harkitusti asutulle alueelle ja siviileihin sekä myös sairaaloihin. Tapaus on vakava kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaus".
Kansainvälisten avustusjärjestöjen yhteistyöjärjestö kertoi, että maanantaina pommeja iskeytyi ainakin viiteen sairaalaan alueella.
Ranskan mukaan iskuista on vastuussa Syyrian keskushallinto mutta myös Venäjä ja Iran, jotka ovat keskushallinnon tärkeimmät tukijat ja jotka Astanan sopimuksen tukijoina ovat kannattaneet aselepoa, jonka piti päteä myös alueella (jonne nyt iskettiin).
Astanan sopimuksella tarkoitetaan viime vuonna solmittua tulitaukosopimusta, jonka mukaan Syyriaan luodaan neljä vyöhykettä, joissa vältetään vihollisuuksia. Ghoutan alue Damaskoksen vieressä kuului tällaisiin alueisiin.
Onko Ghouta uusi Aleppo?
Genevessä toimivan YK:n Syyrian erikoislähettilään Staffan de Misturan mukaan tapahtumat voivat johtaa uuden Aleppon syntymiseen.
– Se vaara on olemassa, että tästä tulee uusi Aleppo ja minusta me olemme jo saaneet siitä oppitunnin, de Mistura sanoo.
Aleppolla de Mistura viittaa Pohjois-Syyriassa sijaitsevaan Aleppon kaupunkiin, jonka hallinnasta käytiin monivuotinen taistelu. Syyrian hallituksen joukot pommittivat etenkin Itä-Aleppon lähes maan tasalle ennen kuin kapinalliset antautuivat ja poistuivat sieltä vuoden 2016 joulukuussa.
Unicefilta harvinainen tiedote
YK:n lastenavun rahasto Unicef on järkyttynyt etenkin lapsiuhreista. Syyrian hallituksen joukot kun eivät tunnu välittävän siviiliuhreista.
Unicef julkaisi tänään tiedotteen, jossa oli lukuisia tyhjiä rivejä kuvaamaan sitä, että Unicefilla ei ole sanoja kuvaamaan tapahtuman aiheuttamaa raivoa eikä lasten kokemaa kärsimystä.
YK vaatii pommitusten välitöntä lopettamista, sillä aluetta uhkaa humanitaarinen kriisi.
Syyria on piirittänyt viisi vuotta pääkaupungin kapinallislähiöitä, joissa asuu noin 400 000 siviiliä. Itse sisällissota on kestänyt seitsemän vuotta.
Sisällissotaa Britanniassa seuraava Syyrian sodan tarkkailuryhmä sanoo hallituksen joukkojen valmistautuvan pommituksilla maajoukkojen käyttöön. Jos näin käy, Ghoutasta voi hyvinkin tulla uusi Aleppo.