Syyrian sisällissota on siirtymässä uuteen vaiheeseen, kun kapinalliset ovat luopumassa alueistaan Itä-Aleppossa, arvioivat sotaa seuranneet asiantuntijat.
1:32
Taistelujen osapuolet sopivat tiistaina kapinallistaistelijoiden ja heidän perheidensä evakuoinnista kapinallisten hallitsemille alueille. Keskiviikkona evakuointi ei päässyt etenemään, kun Syyrian armeija jatkoi Itä-Aleppon pommittamista.
– Yksi vaihe sodassa on päättymässä Itä-Aleppon kaatumisen myötä. Itä-Aleppon menetys on oppositiolle karvas tappio. Sen myötä menee kaikki toivo siitä, että Bashar al-Assadin hallinto voitaisiin lopullisesti kaataa, konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio arvioi STT:lle.
Patokallion mukaan Itä-Aleppon saaminen hallituksen hallintaan on suuri propagandavoitto presidentti Assadille. Se lisää hallituksen joukkojen itsevarmuutta ja vähentää Assadin valmiutta minkäänlaisiin myönnytyksiin.
Siviilikohteet pommien kohteena
Kapinallistaistelijat on määrä evakuoida Itä-Alepposta kaupungin länsipuolelle, kapinallisten hallitsemalle Idlibin alueelle. Sen humanitaarinen tilanne on selvästi parempi kuin Itä-Aleppossa, mutta Syyrian hallitus on liittolaisineen pommittanut kohteita myös Idlibissä. Samoin kuin Itä-Aleppossa, pommien kohteiksi ovat joutuneet sairaaloiden, koulujen ja leipomoiden kaltaiset siviilikohteet.
– Iskut tulevat todennäköisesti vain kiihtymään Itä-Aleppon kaatumisen myötä, Patokallio arvioi.
Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Kalle Löövin mukaan avustusjärjestöt ovat valmiita auttamaan Itä-Alepposta evakuoitavia.
Avun tarve on Löövin mukaan suuri, sillä evakuoitavat ihmiset ovat eläneet jo pitkään kammottavissa olosuhteissa.
– Itä-Aleppo on ollut saarrettuna jo vuosien ajan. Kuuden viime kuukauden aikana alueelle ei ole saatu toimitettua juuri mitään apua, Löövi sanoo.
– Alueella on ollut jatkuvia pommituksia ja tykistötulitusta. Nekin, jotka ovat selvinneet hengissä eivät silti selviä tästä ehjinä.
Leningradin piirityksen toisinto?
Syyrian sisällissotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö arvioi tiistaina, että pian kuusi vuotta jatkuneessa sodassa on tähän mennessä kuollut ainakin 312 000 henkeä, joista yli 90 000 on siviilejä. Lapsia sodassa on kuollut lähes 16 000.
Patokallion mukaan sodalle ei ole nähtävissä nopeaa loppua vaikka kapinalliset ovatkin kokemassa karvasta tappiota Itä-Aleppossa. Hallituksella on pulaa joukoista ja vastustajia maassa riittää, kun kapinallisryhmien ohella myös kurdit ja äärijärjestö Isis hallitsevat suuria osia maasta.
– Hallituksella on edessään pitkä tie lopulliseen voittoon ja koko maan hallintaan. Syyria tulee pysymään jakautuneena vielä hyvin pitkään.
Itä-Aleppon saartoa on tiedotusvälineissä ehditty jo vertaamaan Leningradin piiritykseen toisen maailmansodan aikana.
– Kuvastaa hyvin Syyrian tapahtumien vakavuutta, että vertailukohtia on pitänyt hakea toisesta maailmansodasta, Patokallio sanoo.
– Aleppon tapahtumien surullisuutta lisää se, että kaikki ovat koko ajan voineet televisiosta seurata tuhon etenemistä.