Syyrian rauhanneuvottelujen on määrä alkaa tänään Genevessä. Syyrian hallitus ja opposition edustajat käyvät neuvotteluja YK:n välityksellä.
Eilen osapuolet kiistelivät julkisuudessa presidentti Bashar al-Assadin tulevasta asemasta. Oppositio vaatii, että al-Assadin on väistyttävä vallasta. Syyrian ulkoministeri Walid Muallem sanoi, ettei hallitus aio keskustella asiasta ollenkaan.
YK haluaisi Syyriaan siirtymäajan hallituksen ja uuden perustuslain puolen vuoden kuluessa. Parlamentti- ja presidentinvaalit järjestettäisiin ensi vuonna.
Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry syytti Muallemia rauhanprosessin häiritsemisestä.
– Fakta on, että (al-Assadin) vahvimmat tukijat Venäjä ja Iran ovat hyväksyneet sen, että Syyriassa pitää tapahtua poliittinen siirtymä, ja että jossain vaiheessa täytyy järjestää presidentinvaalit, Kerry muistutti ja kehotti Venäjää pistämään Syyrian hallituksen kuriin.
Pakolaiskriisi myös keskiössä
Kerry varoitti Syyrian hallitusta vaarantamasta helmikuun lopulla alkanutta tulitaukoa. Tulitauko on merkittävästi vähentänyt väkivaltaisuuksia Syyriassa sekä mahdollistanut avun toimittamisen useille saarretuille alueille.
Kerry korosti, että tulitauko ja Geneven neuvottelut ovat avainasemassa myös Euroopan pakolaiskriisin kannalta.
– Jos tulitauko ei pidä, olemme täällä taas ensi vuonna tai jopa sitä seuraavana vuonna vastassamme Lähi-itä, jossa on yhä enemmän pakolaisia, yhä enemmän kuolleita ja yhä enemmän kärsimystä, ministeri sanoi.
YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura on sanonut, että Geneven neuvottelut kestävät enimmillään 10 päivää.
Syyriassa on sodittu liki viisi vuotta. Yli 270 000 ihmistä on kuollut ja miljoonat ovat joutuneet pakolaisiksi.